Društvo

Niš ponovo dobio dobrovoljna vatrogasna društva

Posle više od tri decenije grad Niš dobio je ponovo dobrovoljna vatrogasna društva, i to “Nais” i “Jedinstvo” iz Gornjeg Matejevca. Dobrovoljni vatrogasci, njih oko 60 i njihova vozila i oprema, predstavljeni su danas gradjanima Niša u Parku heroja kod Gradske kuće.

Predsednik dobrovoljnog vatrogasnog društva “Nais” Goran Milovanović pozvao je sve Nišlije, koji žele da pomažu ljudima u nevolji, da im se pridruže.

“Oni koji žele da se priključe mogu da nam se jave i da završe obuku. Uslov za članstvo je da hoće da pomažu ljudima u poplavama, požarima i drugim vanrednim situacijama”, rekao je Milovanović.

On je kazao da “Nais” trenutno ima oko 30 članova i da su svi oni prošli obuku za vatrogasce u Srpsko-ruskom humanitarnom centru. Miodrag Jovanović iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Jedinstvo” izjavio je da to društvo, kao i društvo “Nais” ima oko 30 članova koji su prošli obuku.

“Naše područje delovanja je veliko, osim Gornjeg Matejevca, pokrivamo i područje Donjeg Matejevca, Kamenice i Brenice. Ljudi u tom kraju najviše strepe od požara izazvanih paljenjem strnjike i divljih deponija”, rekao je Jovanović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da dva vozila sa oko 60 dobrovoljnih vatrogasaca predstavljaju “jednu vrstu sigurnosti” za grad Niš, kada se proglasi vanredna situacija.

“Mnogo puta do sada praksa je pokazala da su nam upravo dobrovoljci jako važni kada se dogodi neka elementarna nepogoda, uz naravno vojsku, policiju, Crveni krst, Hitnu pomoć i ostale ustanove”, kazala je Sotirovski.

 

Ona je zahvalila Gradskoj opštini Niška Banja što je dva svoja vozila dobijena kroz IPA program ustupila na korišćenje Dobrovoljnim vatrogasnim društvima i najavila da će grad upotpunjavati opremu koju dobrovoljni vatrogasci koriste. Sotirovski je podsetila da je prvo Dobrovoljno vatrogasno društvo u Nišu osnovano još 1933. godine, ali da su se vremenom ta društva ugasila.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com