# IstaknuteEkonomija

Niš planira nove javne punjače za elektromobile, prvi u Knjaževačkoj

Po planu rekonstrukcije Knjaževačke, trenutno su određene dve lokacije gde mogu da se postave punjači za elektromobile.

Gradski većnik Ivan Grmuša rekao je danas da Zavod za urbanizam jeste predvideo postavljanje elektropunjača u za sada jednoj ulici i da to stoji još uvek u planovima.

Kako on navodi potrebno je napraviti analizu potreba i naći najbolje lokacije u gradu, zatim i konsultovati Elektrodistribuciju.

„Grad će da radi na tome da obezbedi nove lokacije za postavljanje elektrpunjača. U prethodnom perodu Zavod za urbanizam je radio plan za rekonstrukciju Knjaževačke ulice gde je već predviđeno gde bi mogli da se nalaze ovi punjači za automobile i bicikle“, rekao je Grmuša.

On dodaje da će u narednom periodu biti potrebno da se sačeka i mišljenje Eleketrodistribucije koje treba da da odobrenje da li na određenoj lokaciji može da se postavi punjač.

Foto: Niške Vesti

Za sada postoji jedini javni gradski punjač na parkingu „Goran Ostojić“ kod Doma zdravlja koji je poklon organizatora Sajma automobila City Marketing Centra i Pane AG Grupe iz Beograda.

Ovaj punjač koji je postavljen pre četiri godine, trenutno nije u funkciji, jer se očekuje da se na punjaču zameni deo sklopke koji je pokvaren.

U gradu postoje javni punjači koje su postavili tržni centri i ritej parkovi a gde se punjenje naplaćuje putem aplikacije, upravo ovi punjači ne podgovaraju svim automobilima na elektro pogon.

Pored sve većeg broja privatnih vozila na elektro pogon, sve češće se u Nišu mogu videti i komercijalna vozila kao elektromobili. U svoje vozne parkove, laka teretna vozila na elektro pogon već su uvrstili; Pošta, Nelt, Gradska toplana…

Vozila Cenntro: Foto: Niške Vesti

JKP „Gradska toplana Niš“ već nekoliko meseci koristi komercijalna elektrovozila marke Cenntro koji pokazuju već velike uštede a prvi čovek toplane Predrag Milačić kaže da oni planiraju da dodatno uštede preko upotrebe ovih vozila.

„Planiramo da u narednom periodu u krugu toplane postavimo solare koji će biti povezani na punjače, gde ćemo puniti te naše automobile, pa će ušteda biti još veća i zdravija za okolinu“, rekao je Milačić.

I dok mi razmišljamo kako ćemo i šta ćemo Evropa i Kina uveliko prelaze na vozila koja koriste alternativna goriva.

Elektrifikacija autoputeva sledi

Da podsetimo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je minule nedelje da će u Srbiji do aprila 2025. godine na svim auto-putevima biti ukupno 164 elektropunjača za električna vozila, kojih je do pre 10 dana bilo osam.

Vesić jenajavio da će do 2030. godine svako treće vozilo u Kini i svako peto u Evropi biti električno.

Prema njegovim rečima nije pitanje da li će se u Srbiji koristiti električna vozila ili ne, već kada će se koristiti i kada će država imati sva električna vozila.

Vesić je rekao da od dva miliona registrovanih vozila u Srbiji, električnih ima 3.629, zbog čega je pozdravio napore Ministarstva za zaštitu životne sredine da se subvencioniše samo kupovina električnih vozila.

On je rekao da postoje tri problema u vezi sa masovnijim korišćenjem vozila – cena tih vozila i trajanje baterije su dve stvari na koje država ne može da utiče.

Treći problem je infrastruktura i tu će, kako je rekao Vesić, država da učini sve kako bi ona bila bolja.

“U pripremi je zakon o infrastrukturi za alternativna goriva, čime će se dodatno stimulisati korišćenje alternativnih goriva”, naveo je ministar.

Podsetio je i da su od prošle godine benzinske pumpe u obavezi da imaju po jedan punjač za električna vozila, kao i da svi koji grade nove zgrade na svaka četiri parking mesta moraju da imaju jedno za punjenje električnog vozila i u poslovnim zgradama jedno na svaka tri mesta.

Takođe, dodao je i da je Srbija postala zemlja proizvođač električnih vozila, da će resorno ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama postaviti pet superbrzih punjača u četiri grada, od kojih je jedan Novi Sad, ali da će i lokalne samouprave morati da daju svoj doprinos stimulisanju korišćenja električnih vozila.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com