DruštvoZdravlje

Niš obara sopstvene rekorde u zagađenju vazduha

Među 13 gradova u Srbiji u kojima su merenja Agencija za zaštitu životne sredine proteklih dana zabeležila visoke koncentracije čestica PM2,5 i PM10, nalazi i se i Niš u kojem su u proteklih nedelju dana koncentracije pomenutih čestica uglavnom bila iznad dozvoljenih vrednosti.

Niš je minule nedelje, na žalost, postigao i sopstveni neslavni rekord od početka grejne sezone pošto je merna stanica kod Osnovne škole „Sveti Sava“ zabeležila 29. decembra u 20 časova koncentraciju PM10 čestica od čak 348,75 mikrograma po metru kubnom, dok je koncentracija PM2,5 čestica bila čak 241,22 mikrograma. Nešto niže koncentracije, ali takodje daleko iznad dozvoljenih vrednosti izmerene su i 30. decembra. Koncentracija PM10 čestica te večeri bila je u Nišu 295 mikrograma, a PM2,5 čestica 216,03 mikrograma.

Merenja na mernicim stanicama kod škole „Sveti Sava“ i kod Instituta za javno zdravlje pokazuju da je vazduh u Nišu najčistiji tokom jutra i prepodneva, ali da nakon 14.00 časova koncentracije štetnih čestica PM10 i PM2,5 naglo počinju da rastu i da su posebno visoke od 16.00 časova do jedan sat iza ponoći. Pojedinih dana protekle nedelje u Nišu su koncentracije štetnih čestica bile iznad dozvoljenih vrednosti i tokom prepodneva. Po mišljenju stručnjaka, koncentracija suspendovanih čestica PM10 i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) ne bi smela da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom da bi se vazduh smatrao čistim, dok koncentracija čestica PM2,5 ne bi smela da prelazi 25 mikrograma. U saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine objavljenom juče rečeno je da na trenutno zagadjenje nedvosmisleno utiče upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 megavata.

Kako su naveli u Agenciji, polje visokog vazdušnog pritiska nad centralnom i južnom Evropom, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha doprineli su zadržavanju visokih koncentracija suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5 u prizemnom sloju atmosfere što je razlog za prekoračenje granične dnevne vrednosti koncentracija PM10 suspendovanih čestica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com