Društvo

Niš na mapi “Velikih mesta svetske istorije”

Izložba “Velika mesta svetske istorije” koja je otvorena u niškoj Gradskoj kući sam je početak obeležavanja Gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena.

Upravo otvorena izložba deo je Evropske godine kulturnog nasleđa i obeležavanja 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima od strane Ujedninjenih nacija u Parizu 1948. godine.

Na Carskoj konferenciji u Karnuntumu 308 godine, proglašena je poslednja Tetrarhija sa imperatorima Galerijusom, Makiminusom Deom, Lakinijem i Konstantinom. Dve godine kasnije 311. godine Galegijus je u ime sva četiri tetrarha doneo Nikomedijski edikt o religioznoj toleranciji. Ovaj edikt inspirisao je profesora Piera Bordina da pre deset godina organizuje niz manifestacija u tu čast, niška izložba je jedna od njih.

Foto: Niške Vesti; Maja Vodeničarski

“Te 2008. godine smo započeli ovaj put i pokušali smo da ispratimo taj istorijski put i obeležimo sve godišnjice vezane za sve značajne istorijske dokumente koji su ispratili vladavinu ova četiri tetraha koji su se sreli u Karnuntumu “, rekao je prof. Piero Bordin, osnivač i direktor Art Carnuntum

Otvaranjem izložbe “Velika mesta svetske istorije” u Gradskoj kući zvanično je počelo obeležavanje Gradske slave.

“Ovo je divan način da kroz umetnost i promociju kutrurno-istorijskog nasleđa kome pripada i naš zaštitnik Konstantin Veliki doprineli obeležavanje gradske slave i time ukazali priznanje nađem gradu“, rekao je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

Izložbu čine fotografije istorijskih mesta , drevnih spomenika kao i slika savremenog života u Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Grčkoj, bugarskoj, nemačkoj, Francuskoj i Srbiji.

Izložba “Velika mesta svetske istorije” koja je otvorena u niškoj Gradskoj kući je putovanje kroz vreme prema korenima naše zajedničke evropske kulture i istorije. To je mnogo više od projekta o istorijskom događaju koji se dogodio pre više od 1700 godina. Izložba nas vodi na mesto gde se sreću prošlost i budućnost, okuplja ljude da slave naše zajedničko čovečanstvo-da prelaze verske, nacionalne i geografske granice zajedno kao dobri prijatelji, kažu organizatori.

Foto: Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com