Društvo

Niš grad bogatog kulturnog nasleđa, ali i propuštenih šansi da se iskoristi njegov potencijal

Niš kao jedan od najstarijih gradova na Balkanu ima izuzetno bogato kulturno nasleđe, veliki turistički potencijal, ali i mnogo propuštenih šansi da se taj potencijal iskoristi. Arhitekta Hadži – Ivan Redi istako je da je kompleks “Bubanjski heroji”  od izuzetnog značaja za grad i istoriju Niša.

“To je jedan artefakt koji odoleva vremenu, ono što mislim da je bila velika greška, zajedno sa tim moćnim pesnicama, koje prikazuju prkos i ponos jednog naroda na mestu gde je došlo do tog gnusnog čina streljanja civila, zasaditi bagrem. Na tom mestu jednostavno bagrem ne pripada, to nije drvo koje se sadi u parkovima već se sadi tamo gde hoćete da gajite pčele ili gde ima erozije pa je potrebno da drži zemljište. Na Bubnju je potrebno parkovsko drveće poput hrasta ili lipe”, kazao je Redi.

Kako je naveo, i pored toga što se park sa vremena na vreme održava, ipak ljudi zbog bagrema mogu da se kreću samo po obodima.

“Time je narušen komoditet svakog građanina koji bi mogao da provede dan sa porodicom u ovom parku”, kazao je Redi.

Foto: V.P.

Jedan od novijih objekata, za koji smatra da ima ogroman potencijal je Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

” To je jedan od najznačajnijih objekata savremenog crkvenog graditeljstva na širem prostoru Balkana”, kazao je Redi.

On je dodao da, svojom formom, fasadom promenom boje i strukuturom hram izgleda kao “brod koji je sleteo”.

“Fina i decentna promena strukture od tamnog ka svetlom je odlika jedne naše škole crkvenog graditeljstva koja je u svoj svojoj lepoti prikazana na ovom hramu”, kazao je Redi.

Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene; Foto: Zoran Veličković

Na lepotu ovog hrama nisu bili imuni ni turisti koji su dolazili iz Austrije.

“Pre pet godina ja sam vodio grupe Austrijanaca da vide Srbiju  i ja sam pažljivo gledao njihove reakcije, sa kojim oni respektom gledaju u ovu crkvu. To meni kaže jednu ozbiljnu priču, oni su osetili tu duhovnost koji taj objekat znači pravoslavcima”, kazao je Redi.

Ćele kula je ne sumnjivo jedan od najznačajnijih objekat u Nišu, ali kako kaže Redi, nedostaje joj pored biste Stevana Sinđelića jedan veliki spomenik posvećen njemu.

“Nedostaje jedan Stevan Sinđelić u priorodnoj veličini gde bi mogli turisti da se slikaju. To bi bio jedan korak dalje koji bi značio mnogo”, rekao je Redi.

Trvđava, kao jedan od kapitalnih objekata u Nišu, kako kaže, nije iskorišćena i ne postoji jasan plan za njen dalji dugoročni i kratkoročni razvoj.

“Retko gde se nalazi na ravnom terenu veza između hektara površine, i centra grada. Ogromna pešačka zona koja će se širiti i najveća slobodna površina u Nišu, mi nemamo veću površinu. Potencijal i ogromna šansa, tužno je to da  i dan danas nije određeno jasno ko upravlja Tvrđavom i ko planira njen razvoj”, kazao je Redi.

On dodaje da je problem sa Tvrđavom sličan kao i sa spomen- parkom “Bubanj” jer je trebalo da se pri uređenju Tvrđave ugledamo na Engleske i Francuske parkove.

“Šta vi imate sada u Tvrđavi, da li postoji nešto u njenom uređenju što vas impresionira poput tih velikih parkova u Evropi”, kazao je Redi.

On je dodao, da kulturno nasleđe moramo da negujemo i da čuvamo, ali nikako da menjamo, jer time gubi svoj smisao i lepotu.

Tekst je deo projekta „Gde prošlost susreće budućnost“ koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2019. godini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com