Društvo

NIŠ ĆE 2017. IZGLEDATI DRUGAČIJE: 200 miliona za renoviranje OVIH zgrada

Gradska kuća, zgrada Simfonijskog orkestra, zgrada Milorada Vasića, zadužbina Bore Jovanovića, Narodni muzej, Pravni i Ekonomski fakultet i Železnica, Narodna biblioteka, Narodno pozorište, zgrada grčkog konzulata, zgrada Crvenog krsta i zgrada Zavoda za plućne bolesti, dobiće novi izgled u toku 2017. godine.

Niške vlasti konačno su predale projekat za uređenje fasada Vladi republike Srbije kako bi dobili 200 miliona dinara koje je obećao premijer Akeksandar Vučić tokom posete Nišu.

Vrednost radova je 209 miliona dinara, ali Vlada novac neće poslati u Niš sve dok projekat ne bude prihvaćen, a postojaće i nadzorni organ koji će kontrolisati trošenje tog novca.

– Projekat je predat u novembru mesecu, a vrednost uređenja javnih zgrada je nešto veća od 209 miliona (209.073.285,60) dinara sa uračunatim PDV-om. Opšti kriterijumi su: kulturno-istorijski značaj, stepen neophodnosti intervencije koja podrazumeva ne samo sanaciju spoljašnje fasade kroz rekonstrukciju fasadnih elemenata (plastike), već i sanaciju krovova, zamenu ili reparaciju stolarije, unapređenje karakteristika objekata i unapređenje dekorativne rasvete objekata. Kao krajnji kriterijum je uzeta i lokacija objekta – kaže za “Blic”, Ivan Petković, šef projektnog tima Grada.

Gradska kuća
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

Obzirom da se očekuje konačna potvrda odobrenja sredstava za finansiranje do kraja decembra, uređenje će, kako se očekuje, početi na proleće 2017. godine i biće završeno do kraja građevinske sezone.

Zgrada Bore Jovanovića u Voždovoj ulici
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

– Javna nabavka za izbor izvođača radova biće sprovedena tokom prvog kvartala 2017. godine. Tek tada će biti poznato ko će biti izvođač radova – navodi Petković.

Zgrada Narodnog pozorišta
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

Nišlije kažu da jedva čekaju da vide izgled novih fasada, a šta o tome misle reći će kad sve bude gotovo.

– Pa dobro je što će fasade u Nišu dobiti novi izgled to me iskreno raduje. Mnogo je lepih zgrada koje vape za sanacijom, a svi obećavaju i na kraju ništa. Kad bude sve gotovo, e ćemo reći “hvala” – kaže penzioner Milutin Ilić.

Zgrada Simfoniskog orkestra
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

Vučić: Nema para dok ne dobijemo projekat

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, prilikom zasedanja Vlade u Nišu obećao je da će grad dobiti novac za uređenje fasada. Na Skupštini održanoj krajem oktobra on je istakao da neće slati novac u Niš sve dok ne dobije projekat.

– Sve ćemo uraditi dekorativno, biće takav i Beograd i Niš i Novi Sad, daćemo novac i za mnoga druga mesta koja smo obišli. Ali oni nama traže pare jer im je problem keš koji nemaju. Rekao sam, dostavite prvi projekat i evo vam pare. Samo to molim predstavnike lokalnih samouprava nemojmo da dajemo novac i da nam to nestane. Dajte projekat, mi ćemo pratiti kako to napreduje i moramo da budemo strogi da ne bi upali u problem – poručio je tada Vučić lokalnim samoupravama.

Izvor: Blic online (Ivana Anđelković)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com