Stari Niš

Niš 80’s, koncerti širom grada, prvi disko bar, Radnički u Evropi…

Koncertna aktivnost osamdesetih godina u Nišu beleži svoj zenit (Kerber, Galija, Agnus Dei, Arnold Layne & Alhemija, Dead Carrington, Dobri Isak, Kavez, Kontra Ritam, Kramer, Melanholik – Magični Kombi, Pan Band, Perestrojka, Trivalija, Hazari…). Koncerti širom grada, od hale, preko fakulteta, do kafea. I sve dobro posećeno.

Producent ’Doma Kulture’ G. Bane Tasić daje jedan zanimljiv predlog da se za jedan vikend zatvori Dušanova ulica i dovedu najbolji Jugoslovenski bendovi. U akciju se uključuju svi. Privatnici finansiraju projekat. Izvodi se dvodnevni impozantan program.

Sećam se kada sam na bini najavljivao izvođače, da je bilo publike do Švajcarije, možda oko 15.000-20.000 i to tokom celog dana. Svi su bili zadovoljni ovim spektaklom. Kasnije je bio još jedan pokušaj, ali ne tog značaja i intenziteta.

U periodu od 1981-1993. godine Jazz Club Naissuss je organizovao 12 međunarodnih džez festivala na kojima je gostovalo preko 1.000 muzičara iz zemlje i inostranstva. Izdato je 7 LP ploča. U to vreme to je bio vodeći džez festival u Jugoslaviji.

Sredinom osamdesetih pojavio se i prvi disko bar ’Nauro’. On je imao kompleksan program; vikendom ’Mlekoteka’ za najmlađe, ’Sokoteka’ – za tinejdžere, a svake večeri odabrane disko programe sa plejadom kvalitetnih disk džokeja. Nalazio se na Trgu Pavla Stojkovića (danas T.C. Kalča).

Osamdesetih godina sport u Nišu doživljava svoj zenit, a niški ’Radnički’ se takmiči sa timovima evropskog ranga, kao i rukometni klub ’Železničar’. Građanima su priuštili veliko zadovoljstvo. Svi strani gostujući sportisti su bili oduševljeni gostoprimstvom u Nišu. I ostali sportovi u Nišu su beležili fantastične rezultate (ženski rukometni klub ’Din’, vaterpolisti, streljači).

Izletišta u okolini Niša su bila prepuna (Sićevo, Kamenički vis, Oblačinsko jezero, Niška Banja). Građani Niša su bili nasmejani, puni životne radosti, sreće, razumevanja i vere u budućnost.

Početak devedesetih donosi lažne političke nade, sankcije, propadanje velikih firmi, nezaposlenost, galopirajuću infloaciju, ratove, bedu, bombardovanje, štrajkove, revolucije… Građani napuštaju Srbiju. Smenjuju se političke i estradne zvezde, abnormalno se bogate, a Srbija odumire (rak, radijacija, GMO hrana, zagađenja svih profila, bedna primanja).

autor:
Branislav Miljković
(film o ’80-im u Nišu)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com