Zdravlje

Nema potrebe za zaštitnim maskama

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut Verica Jovanović rekla je danas u Nišu da građani nemaju razloga za zabrinutost zbog zagađenja vazduha.

Grad Niš već danima nalazi u kategoriji jako zagađenih gradova u Srbiji, mnogi sugrađani su počeli da nose i zaštitne maske, a Jovanović kaže da za tim nema potrebe. Prema njenim rečima i pre deset godina smo imali istu situaciju i kao problem istakla da sada postoji niz različitih softvera koji na različite načine procenjuju iznose i koncentracije zagađivača.

 

Verica Jovanović, vd direktora Instituta za javno zdravlje Srbije

„Dejstvo bilo kakvih čestica mora da bude dugotrajno da bi se odrazilo na zdravlje stanovništva. Prema podacima koje ima Institut broj obolelih od respiratornih infekcija u ovom periodu nije neuobičajen“, istakla je Verica Jovanović.

Ona je dodala da se ne preporučuje nošenje maske, a kao preventivu preporučila izbegavanje izlaska napolje u jutarnjim i večernjim satima.

„U periodima kada su najveća čestična zagađenja je zgodno koristiti šal ili eventualno neku maramicu koja se može odložiti, ali opet ponavljam koncentracije nisu takve da zahevaju neke posebne mere zaštite“, rekla je vd direktora Instituta.

Specijalne filtrirajuće maske uveliko se prodaju poslednjih dana u apotekama. One kažu farmaceuti zaustavljaju i najopasnije čestice. Cena ovakvih maski u državnim apotekama je 140 dinara.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com