U fokusu

Nema najavljenog pojeftinjenja registracije vozila za 30 procenata

Ministarstvo finansija usvojilo je set zakona koji se odnose na fiskalnu konsolidaciju, borbu protiv sive ekonomije, treniranje finansijske discipline i poreskih olakšica i važi od januara 2017. godine.

Iako je ranije bilo govora da će doći do promene plaćanja poreza na automobile, odnosno na luksuzne automile, do toga ipak nije došlo.

Naime, nije došlo do pojeftinjenja cene ragistracije vozila od 30 odsto, koja bi po novom zakonu trebalo da se obračunava na osnovu vrednosti automobila ili prema snazi motora, a ne kao što je do sada bio slučaj – po kubikaži, tj. radnoj zapremini motora.

U Ministarstvu finansija kažu da će se i nakon 1. januara 2017. godine porez plaćati kao i do sada.

Prema sadašnjem zakonskom rešenju, porez na upotrebu motornih vozila plaća se u iznosima čiju visinu opredeljuju radna zapremina motora vozila i starost vozila, uz dodatno umanjenje za putničke automobile koji se koriste za auto-taksi prevoz i za obuku kandidata za vozače. U tim iznosima porez će se plaćati i od 1. januara 2017. godine – sve do izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara ” rekli su  u ovom ministrastvu i naglasili da je rešenjem ministra Vujovića obrazovana Radna grupa za izradu Nacrta zakona (u delu kojim se uređuje porez na upotrebu motornih vozila), sa ciljem da se porez plaća u iznosu koji opredeljuju tržišna vrednost vozila kao poreska osnovica i poreska stopa.

Očekuje se da Nacrt zakona bude izrađen u toku 2017. godine.

Od početka godine registracija vozila je čak i skuplja, jer je porez na upotrebu motornih vozila uvećan u odnosu na prošlu godinu za 1,5 odsto. Ovde možete pogledati aktuelne cene registracije automobila.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com