Društvo

Nema inficiranih osuđenika koronavirusom u srpskim zatvorima

Zbog polutačnih i neproverenih informacija koje su se pojavile u određenim medijima u vezi sa brojem zaraženih lica koronavirusom u Okružnom zatvoru u Leskovcu, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija naglašava da je kod jednog pripadnika Službe za obezbeđenje utvrđeno prisustvo koronavirusa.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva pravde navodi se da se jedno osuđeno lice i još jedan pripadnik Službe za obezbeđenje nalaze na bolničkoj nezi, zbog određenih zdravstvenih tegoba, ali kod njih nije utvrđeno prisustvo koronavirusa.

 

“Iz mera predostrožnosti u samoizolaciji u kućnim uslovima nalazi se 19 zaposlenih za koje se pretpostavlja da su imali konktakt sa gore navedenim obolelim komandirom. Uprava Zavoda je sa njima u svakodnevnom kontaktu i oni se dobro osećaju. Nekima od njih 4. aprila ističe karantin od 14 dana i većina njih nema nikakve simptome koronavirusa. Međutim, bez obzira na istek karantina i njihovo dobro zdravstveno stanje, oni će se vratiti na posao tek pošto se testiraju na prisustvo ovog virusa”, piše na sajtu Ministarstva pravde.

U sopštenju podsećaju medije da su “urednik i novinar dužni da sa pažnjom primerenim okolnostima, pre objavljivanja informacije provere njenu istinitost i potpunost“, a da je ta provera izostala i da “medij koji je plasirao neproverenu informaciju nije kontaktirao Upravu za izvršenje krivičnih sankcija kako bi utvrdio tačnost iste”.

Napominju da se svim zaposlenima koji dolaze u smenu na ulasku u zavod meri telesna temperatura beskontaktknim toplomerom i da se u slučaju povišene temperature oni odmah vraćaju kući, uz obavezu da se jave lekaru.

Kažu da zavodi imaju potrebna dezinfekciona sredstva, zaštitne maske za lica, rukavice, a dezinfekcija svih prostorija se obavlja više puta u toku dana. Zavodima se redovno dostavljaju zaštitne maske koje osuđena lica proizvode u četiri zatvora (KPZ u Sremskoj Mitrovici, KPZ u Nišu, KPZ u Požarevcu – Zabelia i KPZ za žene u Požarevcu). Dnevno se proizvede oko 6.000 zaštitnih maski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com