Društvo

“Nebeske heroine sveta” jedina enciklopedija na svetu o ženama pilotima

“Nebeske heroine sveta – od mita do kosmosa” naziv je knjige prof. Radmile Tonković, o ženama pilotima iz celog sveta. Reč je o svojevrsnoj enciklopediji svetskog vazduhoplovstva, sadržanoj u dve hiljade biografija ilustrovanih sa 1.700 autentičnih fotografija, jedine te vrste u svetu.

Promocija knjige održana je u Domu vojske u Nišu uz prisustvo predstavnika grada, gradskih institucija, Vojske Srbije, Rusko-srpskog humanitarnog centra, brojnih ustanova i udruženja građana.

Kroz priču o razvoju vazduhoplovnih tehnika i tehnologija pod uticajem raznih geopolitičkih i geostrateških prilika, autorka predočava značaj i ulogu žena u ovim, kako se veruje, tipično muškim profesijama. Razbijanje predrasuda da je zanimanje pilota samo za muškarce, kao i to da u svetu nema mnogo žena pilota, glavni je cilj nastanka ove knjige.

Foto: S.P.

Svi mislimo da žene ne lete u nekim zemljama, u stvari mi samo nemamo dovoljno informacija. Prva crnkinja koja je poletela iz Amerike, nije poletela u Americi već u Francuskoj, kolevci avijacije. Žena pilota ima i u arapskom svetu, u Aziji. U Turskoj su još 1932. godine, kada je ona bila sekularna država, bile tri žene koje su poletele,  dok je Belgija prvi put pustila žene u vojne pilote tek 2006. godine. Sve te žene su pored aviona, upravljale i jedrilicama, padobranima, helikopterima i istovremeno bile kćerke, sestre, devojke, supruge i majke i svoje sposobnosti morale dokazivati više od drugih”, otkriva profesorka Tonković koja je 21 godinu provela radeći u komandi Ratnog vazduhoplovstva, često se susrećući sa poverljivim dokumentima. Tada je, kaže, došla na ideju da napiše knjigu o hrabrim i odvažnim ženama koje su kroz istoriju ostavile značajan trag u svetskom vazduhoplovstvu.

Foto: S.P.

Zaključivši da su žene više nego zapostavljene, što nije slučaj samo kod nas, već u čitavom svetu, odlučila je da napiše knjigu.

Želela sam da pokažem da su žene, na tom herojskom putu ka nebu bile ravnopravne sa muškarcima. Za 10 godina rada sakupila sam 1.700 raritetnih fotografija i obradila 2.000 biografija žena sa svih kontinenata, koje su odigrale važne uloge u avijaciji na svim svetskim meridijanima. Žene o kojima pišem su me rado primale u svoje domove. Bila sam njihov gost na dan ili više, kao i naslednika onih žena koje nisu među živima”, kaže Tonković.

Foto: S.P.

Knjiga “Nebeske heroine sveta – od mita do kosmosa” je najpre štampana na ruskom jeziku i proglašena je prvom i jedinom, univerzalnom svetskom enciklopedijom o ženama u vazduhoplovstvu. Na vazduhoplovnoj akademiji i u tehničkim školama u Rusiji, ova knjiga koristi se kao udžbenik.

Rusi su velika vazduhoplovna nacija, s dugom i zadivljujućom tradicijom i mnogo polažu na obrazovanje mladih. Odmah su prepoznali važnost i autentičnost, kao i istorijsku misiju knjige. Štampanje je finansirala Ruska Federacija. Nažalost, u mojoj Srbiji nije bilo dovoljno sluha, te sam sama finansirala štampanje, putovanja, istraživanja, sakupljanje materijala. U toku je prevod enciklopedije na engleski jezik”, navodi Tonković.

Put promocije knjige “Nebeske heroine sveta” sličan je putu njenog nastajanja. Do sada je knjiga predstavljena u više od 40 gradova, u Rusiji, Grčkoj, na Кipru, u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Svuda je naišla na pozitivan prijem i visoko ocenjena, tim pre što sadrži niz podataka izuzetno značajnih za istoriju vazduhoplovstva kod nas i u svetu.

Foto: S.P.

Mnoštvo podataka, o kojima se malo zna, smešteno je među korice ove knjige. Recimo, Vazduhoplovna akademija u Zadru je 1984. godine imala među svojim pitomcima četiri devojke koje su nakon diplomiranja postigle izuzetno visoke rezultate. One i danas lete, jedna je u Švajcarskoj, jedna u Makedoniji, jedna u Sloveniji, a jedna kao nastavnik letenja radi u Leskovcu. Nažalost, njima je dekretom bilo zabranjeno da lete, inače bi one i dalje bile deo našeg vojnog vazduhoplovstva”, objašnjava Tonković.

Prof. Radmila Tonković je avijatičar, pedagog i prva žena vazduhoplovni novinar i vazduhoplovni urednik na Balkanu u brojnim časopisima. Jedna je od malobrojnih osoba na našim prostorima koja je nosilac lepeze prestižnih odličja u vazduhoplovstvu. Dobitnik je najviših priznanja Ruske Federacije, prva je i jedina žena nosilac Počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota RV i PVO Vojske Srbije i dobitnik Počasnog Paradnog oficirskog vazduhoplovnog bodeža, gotovo je nemoguće nabrojati nagrade, priznanja, plakete, diplome i sertifikate za njene  velike zasluge u oblasti vazduhoplovstva. Biografija prof. Radmile Tonković ušla je u ediciju „66 znamenitih Srba“.

Foto: S.P.

Posle vazduhoplovstva, pedagogija je druga velika ljubav profesorke Tonković, a njena predavanja na vazduhoplovnoj akademiji u Moskvi su izuzetno posećena.

Njen krug prijatelja čine Ruskinje kosmonauti – Terješkova, Ponomarjova, Jorkia, Кuznjecova, Solovjova, te potomci Gagarina, Кoroljova i mnogih ruskih pilota i kosmonauta.

Prvoj promociji knjige “Nebeske heroine sveta” koja je održana u Rusiji prisustvovao je general armije i ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.

Rusija je ozbiljna država. Prisustvo čelnih ljudi jedne države na promociji jedne knjige, ukazuje na njen kvalitet, na ugled autora, ali i na značaj i veličinu države koja to prepoznaje“, zaključuje prof. Tonković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com