Kultura

NE propustite! Vlatko Stefanovski ponovo u Nišu

Najveća gitarska zvezda bivše Jugoslavije, Vlatko Stefanovski, virtuoz na gitari bez premca, koji je ogromnu slavu i kultni status stekao sa legendarnim makedonskim bendom „Leb i sol“, nastupiće sa svojim trijom ove subote, 8.jula u Nišu.

Skopje ima mikro klima

Pored Vlatka, trio čine Đoko Maksimovski (bas gitara) i Dejan Milosavljević (bubnjevi), a  koncert će biti održan u dvorištu Univerziteta (Banovini) u 21 sat.

Legendarni gitarista u okviru aktuelne turneje promoviše svoje poslednje studijsko ostvarenje “Seir”, iz 2014. godine. Ovaj album je u Makednoniji proglašen albumom godine i dobio je prestižno priznanje ”Zlatna bubamara”.

Vlatko sa svojim trijom u Nišu nije nastupao punih 7 godina, a za 8. jul najavio je koncert koji će trajati preko 2 sata. Na repertoaru će se pored nekoliko pesama sa poslednjeg albuma, naći i  svi najveći hitovi grupe Leb i sol, kao što su “Čuvam noć od budnih”, “Jovano, Jovanke”, “Uči me, majko, karaj me”, “Kao kakao”, “Čukni vo drvo”, “Skopje”, “Makedonsko devojče”, “Mamurni ljudi”, “Gipsy song” i druge.

Stefanovski je pozvao  na veliki koncert u Banovini i nada se dobrom vremenu, dobrom zvuku i dobrom raspoloženju

Želeo bih da vam najavim da 08.jula dolazim na veliki koncert u Banovini sa mojim triom i verujem da ćemo imati dobro vreme, dobar zvuk,dobro raspoloženje i da ćemo svi zajedno provesti jedno nezaboravno veče, a do tada veliki pozdrav!”.

Gitara u rukama od 13. godine

Vlatko je počeo je da svira gitaru sa 13 godina, a već sa 18 godina osnovao je grupu Leb i sol koja je ubrzo postala jedna od najvažnijih i najpopularnijih rok grupa bivše Jugoslavije vešto kombinujući makedonsku tradicionalnu muziku i savremeni rok.

Nakon raspada grupe, od sredine devedesetih razvija vrlo uspešnu solo karijeru, snima albume “Cowboys & Indians”, “Sarajevo”, “Vlatko Stefanovski trio”, “Kula od karti”, “Thunder from the blue sky”, sa sjajnim gitaristom Miroslavom Tadićem snima albume “Kruševo”, “Treta majka”, “Live in Belgrade” i “Live in Zagreb”.

Poslednjih nekoliko godina Stefanovski je stvarao muziku za film, teatar i balet, svirao i snimao širom sveta sa vrhunskim izvođačima kao što su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Theodosii Spassov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin i mnogi drugi.

Poznat je po svojoj neverovatnoj gitarskoj tehnici, jer stvara bogat zvuk ispunjen imaginacijom i jednostavnošcu. Zahvaljujuci virtuoznosti i sklonosti ka zanimljivim improvizacijama, šarmantnom pristupu balkanskoj muzici i neiscrpnoj energiji kojom pleni već decenijama unazad, Vlatko Stefanovski se smatra osnivačem etno roka.

Dobitnik je mnogih nagrada, kao što su Estradna nagrada Jugoslavije, nagrada za životno delo “Trajne vrednosti Makedonije”,  Sterijina nagrada za muziku za predstavu “Oslobođenje Skoplja”, tri nagrade “Zlatni gramofon” na festivalu “Mesam”, povelja grada Čikaga i mnoge druge.

Sa svojim „Vlatko Stefanovski Trijom” nastupao je širom sveta, a 2007. godine postao je i počasni doktor umetnosti na Univerzitetu „Sv. Kiril i Metodij” u Skoplju.

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 900 dinara mogu se kupiti u Cd Sound music shopu (na samom kraju novog podzemnog prolaza), Energy music shopu (TPC Kalča-prizemlje), Vintage shopu (Davidova 9), turističkoj agenciji Big Star (Cara Dušana 65) i pivnicama Nemir (Obilićev Venac 35) i Ministarstvo (Vojvode Vuka 12). Na dan koncerta će koštati 1000 dinara.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com