Društvo

Nastavnici i saradnici Fakulteta umetnosti izlažu u Podgorici

Nastavnici i saradnici Fakulteta umetnosti izlagali su na izložbi “mera – granica” Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, posvećena temi identiteta, koja je otvorena u galerijama “Perjanički dom” i “Klub” u Podgorici.

Do kraja oktobra svoje radove različitih generacija i poetika predstaviće redovni profesori mr Perica Donkov, mr Jadranka Mišić Pejović, mr Bratislav Bašić, vanredni profesor, docenti Nikola Marković, mr Jelena Kitić, mr Stevan Kitić, saradnik dr Miljana Radenković i dr Franc Curk, redovni profesor u penziji.

Izložba “mera – granica” GSLU gostuje u Centru savremene umetnosti Crne Gore u Podgorici kao uzvratni korak u saradnji dve kuće, započetoj izložbom “Savremena crnogorska likovna umetnost” autorke Maje Dedić.

Prema navodima kustosa Milana Ristića, učestale geo-političke promene i izloženost različim kulturama koje su svoj “lebensraum” proširivale na prostore na kojima živimo, uslovile su stalne promene životnog poretka, a društvene tranzicije sobom su nosile i često revolucionarne rezove po pitanju kuturno-istorijskog i duhovnog nasleđa. Pitanja kolektivnog i ličnog identiteta otvorena su i u društvima koja su nastala raspadom Jugoslavije.

“Izložba “mera – granica” kroz izbalansirane umetničke iskaze otvara neka lokalna, regionalna i globalna pitanja, sa identitetom čoveka kao centralnim interesovanjem i to: pitanja obećanja i obećane zemlje, netelesnog i nepropadljivog u čoveku, lika, traga u vremenu i njegove deskripcije, baštine, pitanja zabluda i manipulacija, gubitka pamćenja, ostrašćenosti, znaka i značenja, integracija i globalizacije, rasprodaje vrednosti, migracije mladih, slobodnog i uludo potrošenog vremena, devijacija, kriminala, globalnog starenja, društvene uloge starih, ali i poimanja, kao opšte i zabrinute zapitanosti i jedinica mere i pogleda, naveo je Ristić, napominjući da izložba ne teži kvalifikacijama skaliranih vrednosti i ne traži eventualnu krivicu. Naprotiv, ona predstavlja pokušaj merenja slike “našeg sveta” okom duha, kroz dela niških autora”, navodi se u najavi izložbe.

Izbor dela, prema rečima Ristića, zasnovan je na tematskom krugu, uz imperativ na savremenim strategijama stvaranja. Izložba stoga ne pruža potpuni uvid u umetničku scenu Niša, niti predstavlja isključivo najreferentnija dela i njihove stvaraoce, već autorsku koncepciju koja podrazumeva govor umetnika različitih generacija i prosedea.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com