Hronika

Nastavljeno suđenje za nesreću u Šainovcu: Optuženi „mrtav“ pijan, padao i sa nosila Hitne pomoći

Saslušanjem sudskog veštaka, doktorke Dragana Aranđelović i stručnog saradnika odbrane optužbenog, doktora Zorana Ćirića danas je je pred Višim sudom u Nišu nastavljeno suđenje Miodragu Periću (38) iz Šainovca optuženom da je 28. decembra prošle godine u ovom doljevačkom selu vozeći pijan “golf 2” usmrtio komšiju Željka Ristića (19).

Perić se tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Kako je navelo tužilaštvo, on je vozio sa 2.27 promila alkohola u krvi, brzinom od 70 kilometrana čas na delu puta gde je ograničenje 50, usled čega je vozilom prešao u suprotnu traku i udario pešaka koji se kretao desnom stranom.

Nesrećni mladić je je zadobio teške povrede glave i vrata, kičmene moždine, grudnog koša, oba plućna krila i ekstremiteta usled kojih je preminuo na licu mesta.

Perić, inače vozač doljevačke Hitne pomoći, se zatim svojim vozilom udaljio sa mesta nesreće, a pronađen je na Klinici za toksikologiju UKC Niš gde mu je pružana pomoć zbog teškog pijanstva.

S obzirom na to da Perić tvrdi da je žrtva svog prijatelja Marka Disića, koji je navodno iskoristio njegovo pijanstvo da bi ga optužio za saobraćajnu nesreću koju je on izazvao, lekari koji su svedočili dali su svoje stručno mišljenje o tome da li je on bio psiho-fizički sposoban da upravlja vozilom s obzirom da je bio u stanju teške alkoholisanosti.

Doktorka Aranđelović istakla je da ne može da sudi o tome da li se nalazio za volanom automobila, da to mora da učini sud, ali da je njeno mišljenje da je veća verovatnoća da nije mogao da upravlja vozilom.

„Ne znam da li je vozio jer postoje različite faze u ispijanju alkohola. Postoji faza ispijanja i apsorpcije. U momentu kada mu je ukazana pomoć u Domu zdravlja u Doljevcu i na Klinici za toksikologiju bio je u takvom stanju da nije mogao da upavlja vozilom. Njegovo ponašanje nije bilo svesno, voljno i svrsishodno. Reagovao je samo na grube nadržaje, ali je ponovo upadao u to stanje pospanosti. Prenet je na nosilima, nije mogao da hoda. Sa kliničkog aspetka on nije mogao da upravlja vozilom u takvom stanju“, rekla je Aranđelović.

Dodala je da je takvo stanje optuženog potrajalo još sata ili dva nakon što je primljen na Kliniku za toksikologiju. Ona je rekla da takvo stanje akutne alkoholisanosti u krivično-pravnom smislu spada u privremenu duševnu poremećnost sa izmenjenim životnim funkcijama.

Stručni savetnik odbane okrivljenog, doktor Zoran Ćirić takođe je kazao da je na mestu na kojem je pronađen, Perić ukazivao na ozbiljan poremećaj stanja budnosti i imao je samo refleksne radnje.

„Njegova psiho-motorika je bila ozbiljno kompromitovana što ukazuju izjave svedoka da su u Domu zdravlja Doljevcu nekoliko puta pokušali da ga na nosilima unesu u vozilo Hitne pomoći, ali da je ispadao iz vozila. Nije pokazivao ni minimum održavanja ravnoteže i nije mogao da bude postavljen u drugi položaj osim ležećeg. Nije prepoznavao osobe sa kojima je radio. S obzirom na kratko vreme koje je proteklo od mesta izlaska iz restorana u kojem je pio, do mesta gde je nađen mišljenja sam da je stepen psihičke i fizičke nemoći bio izražen toliko da nije mogao da održava ravnotežu. I ukoliko je automobilu bio postavljen u sedeći položaj, morao je da bude vezan pojasom ili da ga neko pridržava“, istakao je Ćirić.

Suđenje za nesreću u Šainovcu biće nastavljeno 14. oktobra.

Sudija Višeg suda u Nišu Mirko Drašković uvažio je zahtev advokat odbrane Milana Petrovića da na tom ročištu bude saslušan saobraćajni veštak i veštak sudske medicine koji će analizirati rezultate DNK veštačenja, koje je obavljeno kako bi se utvrdilo ko se nalazio za volanom automobila koji je usmrtio nesrećnog mladića.

Na suđenju će biti prikazan i video snimak nadzorne kamere iz ugostiteljskog objekta, koji je dostavio jedan od svedoka, a koji treba da pokaže u kakvom se stanju nalazio Perić, neposredno pre nego što je ušao u automobil.

Očekivalo se da će se istina o tome ko je vozio automobil saznati zahvaljujući snimcima nadzornih kamera sa jedne od raskrnice kojom je prošao auomobil, ali su prema tvrdnjama tužilaštva, oni nejasni i ne mogu se upotrebiti za identifikaciju vozača automobila koji je usmrtio Željka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com