Zdravlje

Nastavljaju se mamografski pregledi zaposlenih žena

U okviru preventivnih mamografskih pregleda zaposlenih žena, u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu pregledano je 1.637 žena, a kod njih 75 otkrivene su promene koje zahtevaju terapiju, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Zoran Perišić.

 

„Kod 62 pacijentkinje otkrivene su promene sa verovatnoćom maligniteta koja zahteva biopsiju, a kod 13 pacijentkinja otkrivene su promene koje su veoma, suspektne na malignitet i gde će vrlo verovatno biti u dogledno vreme uradjena hirurška intervencija“, istakao je Perišić.

On je kazao da će preventivni mamografski pregledi biti nastavljeni i pozvao sve zaposlene žene da se prijave za te preglede.

„Akcija koju smo započeli pre dva meseca pokazuje pokazuje koliko je značajan skrining ovakvih bolesti u ranoj fazi. Mi smo identifikovali 75 žena koji nisu ni znale da imaju nešto što zahteva terapiju. Da smo identifikovali i jednu ženu bio bi to veliki uspeh“, izjavio je Perišić.

Podsetio je da se godišnje u Srbiji karcinom dojke otkrije kod 4.000 žena, a 1.600 žena loše završi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com