Društvo

Nastavlja se izgradnja hrama Svetog Vasilija na Duvaništu

Grubi radovi na crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu su završeni. Sada sledi  unutrašnje uređenje, postavljanje instalacija i oslikavanje. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i Njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije potpisali su ugovor o nastavku izgradnje.

„Svi ovi grubi građevinski radovi su završeni. Ostalo je sada unutrašnje uređenje, završetak instalacija za grejanje i struju i svi prateći tehnički elementi koji čine kako sam hram tako i kriptu. Ovim ugovorom počinje nastavak i završetak radova nadam se u narednih godinu dana“, kazao je Vladika niška Arsenije.

Izgradnju hrama Svetog Vasilija finansira grad Niš, Kancelarija za vere pre Ministarstvu pravde koje je, takođe, učestvovalo sa svojim donacijama i naravno ktitori.

Foto: V. P.

„Na osnovu odluke u budžetu grada  za 2020. godinu, na osnovu plana i programa o izgradnji grada i na osnovu sprovedenog postupka javne nabavke danas smo zaključili okvirni sporazum za završetak  svih radova na hramu, pre svega građevinskih, elektro radova, vodoinstalaterskih i  drugih radova. Ovom  smo pružili podršku inicijativi građana da ovde nikne ova svetinja a koji su godinama izdvajali priloge za izgradnju hrama“, istako je  Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

Ova crkva predstavlja graditeljsko umeće, radi se u moravskom stilu, kaže direktorka kompanije  koja izvodi radove od početka.

„Crkvu radimo od temelja i ovo je gradsko umeće ali se niko nije setio da dovede đake da ovo vide jer je građena po školi starih majstora. To je izgradnja po principu moravske škole i starih majstora. Gradi se bez armature, bez oplate, cigla na ciglu se ređa, a tako je urađena i sama kupala. Ovo je jedini noviji objekat u Nišu građen na ovaj način“, objašnjava Radica Tanasković, direktorka  kompanije „ Gramont inženjering“.

Crkva je podignuta na inicijativu meštana naselja Duvaništa, u znak zahvalnosti što na dan Vasilija Ostroškog kada je ovaj kraj Niša zasut kasetnim bombama 1999. niko  nije stradao. Gradnja hrama započeta je 2015. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com