Društvo

“NALJUTI SE SRBIJO” – KRAJNJE JE VREME !

Pravno poslovna škola u Nišu na republičkom takmičenju u besedništvu – zablistala osvojivsi četiri nagrade. Marija Pavičević, maturantkinja Pravno-poslovne škole u Nišu najbolji je besednik u Srbiji na zadatu temu. Njena školska drugarica Sofija Ristić, osvojila je dugu nagradu u kategoriji izabranih tema.

“Budi promena koju želiš da vidiš u svetu”  beseda je kojom je Marija osvojila laskavu titulu za najbolju besedu: “Vi koji ste se smejali mojim snovima – vi ste inspirisali moju maštu i učinili promenu u meni. Vi, koji ste želeli da me stegnete u okove – vi ste mi pokazali kolika je vrednost slobode. Vi, koji ste me povredili – vi ste me naučili da rastem u svom bolu. Vi, koji ste me lagali – vi ste mi pokazali snagu istine koja postaje promena u svetu. I vi, koji me volite ovakvu kakva jesam – vi mi dajete snagu da budem promena koju želite da vidite u svetu. Mi, okeani u kapljici – moramo da budemo promena koju želite da vidite u svetu.”

A Sofija je pozvala Srbiju – da se naljuti, i preduzme nešto: “Naljuti se Srbijo – svetla budućnost ti otima narod. Uzima ih pod svoje, jer im ti ne pružaš dovoljno da ostanu. Potpisuje se za njihov uspeh i ostavlja pečat. Ne dozvoli da neko drugi preuzme zasluge. Ne odriči se svog blaga. Naljuti se Srbijo!”

Sofija Ristić

Ove dve devojke su briljirale u besedništvu, gađajući svojom besedom pravo u srce. I govoreći iz srca, svog i svih mladih ljudi koji bi želeli da sutra stignu do zacrtanog cilja, da postanu nešto što vole, da žive kao i svi mladi ljiudi u svetu, ali da žive ne u tuđem, već u svom svetu – u svojoj Srbiji.

Nisu mogle da odaberu bolju temu od one, koju su odabrale. “Budi promena koju želis da vidiš u svetu” – Marijina i “Naljuti se Srbijo” Sofijina tema, svode se zapravo na isto: na očajnicku želju da razdrmaju i probude Srbiju da ih vidi, da ne ide linijom manjeg otpora i lagodno ih pusta da odlaze, da ih uzme za ruku i zadrži ovakve kakvi jesu – a oni su više nego dobri, i više nego vredni pažnje.

Želela sam da pošaljem poruku i mladima da, ukoliko želimo da promenimo svet, moramo najpre da menjamo sebe. Mladi se danas okreću društvenim mrežama, ulaze u virtuelni svet i žive u njemu, a promene se dešavaju u stvarnom svetu u kojem živimo. Mladi su ti koji treba da učestvuju u njima, a kako bi drugačije – već da svet sami menjaju. Promene počinju od njih, kako bi i buducnost mogla da bude njihova” – objašnjava nam Marija, nit svoje besede.

Marija Pavićević

“Besedom “Naljuti se Srbijo” – provocirala sam, zapravo, Srbiju gađajući u mentalitet ljudi, pa i nas mladih. Jer, u mentalitetu našeg čoveka je – da kad se naljuti – može da uradi najviše i najbolje. Pa ajmo onda da se svi naljutimo – i Srbija, kako bi nam pomogla da u njoj ostanemo i mi mladi, kako bi Srbiji pomogli da bude bolja. Ovako Sofija tumači svoju poruku u besedi za koju je dobila drugu nagradu.

Kad se iz srca govori, govori se najbolje i najlepše. Kad se nešto želi, onda  čovek u želju unosi sebe, kad ima cilj pred sobom on ne bira sredstva. Marija i Sofija su, besedeći na takmičenju, poslale snažnu poruku svima – minut je do 12 da nešto učinimo za mlade ljude u Srbiji. Naljuti se Srbijo, i pokaži šta možeš! (S.V)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com