Zdravlje

Najsavremeniji dermoskop Klinici za kožne i polne bolesti

Кlinika za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Niš, bogatija je za još jedan dermoskop najnovije generacije.

Vrhunsko sočivo za dermoskopiju Foto II Pro, dermoskopiju podiže na viši nivo, omogućavajući lekaru koji obavlja pregled da snimi dermoskopske slike najvišeg kvaliteta prilikom neinvazivnog pregleda kože kada se usled višestrukog uvećanja i osvetljenja uočavaju detaljnije promenu i različite strukture koje su značajne pri ranom otkrivanju melanoma.

Aparat vrednosti više od pola miliona dinara donacija je koju je Кlinika za kožne i polne bolesti dobila.

„Aparat koji smo dobili, na čemu zahvaljujemo donatoru, pomoći će u ranoj dijagnostici tumora kože, memorisanju i praćenju pigmentnih nevusa pacijenata Кlinike za kožne i polne bolesti.“, kaže rukovodilac ove Кlinike prof. dr Danica Tiodorović.

Profesorka Tiodorović, dodaje da se svake godine u okviru kampanje Euromelanoma u Srbiji organizuju preventivni pregledi za rano otkrivanje melanoma. Tokom maja meseca kada su preventivne akcije i najčešće, u medijima se intezivno govori o tumorima kože i štetnosti sunčevih zraka tako da je ovaj aparat stigao u pravo vreme. Prema njenim rečima, broj pacijenata koji se javljaju Кlinici za kožne i polne bolesti u letnjem periodu je neuporedivo veći nego tokom ostatka godine.

Foto: UKC Niš

Istraživanja su pokazala da dermoskopija povećava sposobnost ranog otkrivanja melanoma u poređenju sa kliničkim pregledom i predstavlja vezu između kliničke dermatologije i dermatopatologije .

Кlinika za kožne i polne bolesti UКC Niš na godišnjem nivou obavi više hiljada ovakvih pregleda, a 13. juna će nakon dvogodišnje pauze zbog epidemiološke situacije , ponovo biti organizovan slobodan preventivni pregled za sve zainteresovane građane.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com