Kultura

Nagrada za najbolju dečju knjigu “Čudni zec“

U čast Duška Radovića, Grad Niš pokrenuo je nagradu za najbolju dečju knjigu pod imenom “Čudni zec”. Nagrada se ove godine dodeljuje prvi put, a dobiće je Peđa Trajković za zbirku poezije  „Svakog petka, utorkom u sredu”.

Žiri u sastavu Tihomir Petrović, Zorana Opačić  i Danijela Kostadinović većinom glasova doneo je odluku da nagradu „Čudni zec“ za najbolju knjigu za decu u 2015. godini dodeli Peđi Trajkoviću za zbirku poezije „Svakog petka, utorkom u sredu“ u izdanju Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajevih dečjih igara iz Novog Sada.

 “Zbirka poezije „Svakog petka, utorkom u sredu“ potvrđuje da je Peđa Trajković, pesnik, prozni i dramski pisac, jedan od najdoslednijih nastavljača radovićevske tradicije u srpskoj književnosti za decu i mlade”, navodi se u saopštenju žarija.

U najuži izbor za nagradu „Čudni zec“, posvećenu Dušanu Radoviću, pesniku i književniku rođenom u Nišu, ušle su i zbirka poezije Milovana Danojlića „Kuda idu kornjače“  i roman Dejana Aleksića „Čudesni podvizi Azbučka Prvog u trideset slova“.

Grad Niš na ovaj način  upotpunjuje spisak književnih nagrada koje dodeljuje.  Pored nagrade za poeziju („Branko Miljović“) i prozu („Stevan Sremac“), “Čudni zec” će se od ove godine dodeljivati za najbolju poeziju ili prozu posvećenu najmlađima, deci i omladini.

Peđi Trajkoviću će nagrada, koju čine plaketa i novčani iznos, biti dodeljena za vreme trajanja 53. Sajma knjige i grafike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com