Sport

Na takmičenju u Nišu 170 penjača, u jednom danu čak 140 njih na stenama

Više od 170 takmičara iz Srbije i Evrope nadmetalo se na otvorenom Državnom prvenstvu u sportskom penjanju u disciplini bolder koje je minulog vikenda održano u Nišu, izjavio je predsednik Planinarsko-alpinističko-ekspedicijskog kluba Niš (PAEK) Slobodan Gejo.

On je kazao da je poseban kuriozitet predstavljalo što se samo u jednom danu na veštačkim stenama našlo 140 penjača, Prema njegovim rečima, u Nišu su se nadmetali pre svega penjači iz Srbije, ali i veliki broj njih iz Bugarske i Severne Makedonije. Gejo je kazao da su prvog dana otvorenog Državnog prvenstva nadmetalo 140 takmičara mladjih od 14 godina, a drugog dana juniori i seniori.

“Taj podatak govori da smo napravili jednu ozbiljnu bazu na Balkanu koja može za izvestan period da konkuriše i sportistima sa zapada i sa drugih kontinetata koji su već daleko odmakli u ovom sportu od nas”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to je veliki podstrek za sve koji rade u sportskom penjanju. Dodao je da je takmičenje održano na stenama koje su u sali Saobraćajno-tehničke škole “12. februar” više od godinu dana pravili članovi kluba PAEK i zaljubljenici u sportsko penjenje. Podsetio je da su penjači iz Niša već dve godine šampioni države, uprkos što su do sada imali vrlo skromne uslove za treniranje.

Foto: B. Lj.

“Imamo jednu generaciju izuzetnih penjača koji već dve godine osvajaju medalje širom Srbije. Nemamo na žalost mogućnost da ih izvodimo na internacionalna takmičenja, jer mnogo koštaju pripreme za to, treba i porodice da su spremne da se angažuju”, rekao je Gejo.

Niška olimpijska nada, svetska i evropska šampionka, članica PAOK-a Staša Gejo kazala je da je za uspeh u sportskom penjanju potrebno dosta truda, adekvatni uslovi za treninge i puno putovanja. Gejo je učestvovala je u pripremi takmičenja u Nišu, pružala savete mladjim takmičarima, a i sama se takmičila.

“Dosta je dece koja se baš dobro snalaze u modernim bolder problemima, kako naša deca, tako i komšija iz Bugarske i Severne Makedonije. Mislim da se su dobro zabavljala i dosta su pokazali”, izjavila je Gejo.

Istakla je da je za sportske penjače važno da treniraju i da takmiče na što većem broju stena u drugim državama, kako bi unapredili tehniku i što bolje se pripremili za takmičenja.

Foto: B. Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com