Naša selaRegionНекатегоризовано

Na Rtnju održane svečanosti Sveti Jovan Biljober

Na izletištu u podnožju Rtnja, u blizini sela Mužinca su održane 24. po redu svečanosti Sveti Jovan Biljober

Učesnici manifestacije su po tradiciji brali lekovito bilje, nadmetali se u pletenju ivanjdanjskih venčića, kvizu o poznavanju lekovitog bilja, pripremanju posnog pasulja i zanimljivim sportskim nadmetanjima.

Predsednik Turističke organizacije Sokobanje Ljubinko Milenković rekao je da je zbog lošeg vremena Sveti Jovan Biljober prvi put ove godine organizovan sa danom zakašnjenja.

„Manifestacija se održava u divljini i u tome se ogleda njena autentičnost. Pored zabavnih dešavanja, za one najhrabrije smo organizovali izlazak na vrh Rtnja – Šiljak“, izjavio je Milenković.

On je istakao da će u okviru svečanosti Sveti Jovan Biljober biti organizovan izbor princeze Biljarice, biljna parada i podela priznanja najuspešnijim učesnicima današnjih nadmetanja.

Predsednik Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“ i vlasnik firme „Adonis“ Nebojša Stanojević je podsetio da je manifestacija „Sveti Jovan Biljober“ pokrenuta da bi oni koji se bave otkupom lekovitog bilja širom naše zemlje imali jedan dan u godini kada se sastaju i razmenjuju iskustva.

„Biljober je prve godine okupio 45 ljudi, a potom je manifestacija rasla. Podršku su nam pružili opština Sokobanja i Turistička organizacija Sokobanje. Pre dve godine skup je imao 3.000 posetilaca“, rekao je Stanojević.

On je istakao da je sastavni deo manfestacije seminar u okviru kojeg polaznici sa područja čitave Srbije prolaze obuku za branje lekovitog bilja i dobijaju sertifikat, akreditovan od strane Srpskog lekarskog društva.

„Organizovano branje lekovitog bilja počelo je na istoku Srbije pre stotinak godina. Otkupljivale su ga dugo i izvozile firme iz Beograda i nekadašnjih jugoslovenskih republika – Makedonije, Hrvatske i Slovenije. U odnosu na taj period sada se otkupljuje i preradjuje manje od 50 odsto lekovitog bilja“, rekao je Stanojević.

Golub Radovanović, koji je učesnike manifestacije učio da pletu ivanjdanjske veničiće objasnio je da se ti venci razliku od svih drugih po tome što obavezno moraju da sadrže ivanjdanjsko cveće. „Po nekim starim običajima u ivanjdanjski venac, pre njegovog postavlja ispred ulaznih vrata, potrebno je da se uplete i i jedan struk belog luka, kako bi štitio ukućane od demona“, izjavio je Radovanović. Manifestaciju Sveti Jovan Biljober organizovali su Turistička organizacija Sokobanje i Udruženje za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com