Politika

Na poslednjoj ovogodišnjoj sednici gradskog parlamenta programi poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2021.

Na poslednjoj sednici Skupštine Grada Niša u 2020.  godini, pred odbornicima su se našli predlozi odluka o izgradnji plana detaljnje regulacije naselja, kao i programi poslovanja javnih preduzeća i ustanova kulture za 2021. godinu.

Poslednju sednicu je obeležilo spajanje velikog broja tačaka dnevnog reda, za šta odbornici vladajuće koalicije kažu da se radi zbog efikasnosti i vanredne situacije, dok opozicija smatra da se na taj način onemogućuje rasprava o bitnim tačkama

“Mogu samo da kažem što se tiče tehničkog dela sednice, koja se tiče grupisanja velikog broja tačaka dnevnog reda, jedini pravi razlog je epidemiološka situacija i efikasnost u radu. Iskreno se nadam da će na proleće epidemiološka situacija biti puno bolja i onda ćemo zaista moći da radimo tako da ne objedinjujemo tačke i da dozvolimo punu raspravu i da se ovakve sednice prenesu i na dva i na tri dana”, izjavio je Zvezdan Milovanović, šef odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu”.

Što se tiče poslovanja javnih preduzeća, gradski većnik Miroslav Đokić, naveo je de ono bilo otežano, zbog otežane situacije koju je izazvala pandemija.

“Po nekim gubicima smo morali mi, kao Gradsko veće da reagujemo i da imamo paket mera i pomoći kako bi stabilizovali preduzeća i to je nešto što je normalno i što je naš posao”, kazao je Đokić.

Što se tiče programa koji će obeležiti sledeću godinu, on dodaje da će uglavnom biti fokusirani na neke tekuće aktivnosti i na vraćanje nekih dugova i kredita.

“Mi smo imali investicione cikluste u svim javno komunalnim preduzećima u prethodne dve, do tri godine, tako da kao odgovorno rukovodstvo moramo ući u jednu godinu gde će se i kreditno stabilizovati preduzeća, a onu tamo sledeću godinu možemo planirati da opet uđemo u neke investicione cikluste za sledeće četiri godine. Nešto što jeste bitno za naše građane, a jeste naša obaveza, da stabilizujemo finansije što je više moguće, da se kreditna zaduženost javnih preduzeća smanji i da možda pojačamo pritisak i kontrolu nekih sredstava koja su više potrebna građanima, kako bismo smanjili eventualne troškove u budućnosti”, rekao je Đokić.

Gradski većnik Nenad Stanković izjavio je da je ukupan iznos programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta i programa izgradnje oko milijardu i po dinara.

“Programi su u nivou prošle godine. Za program Direkcije, kao upravljača puta, saglasnost daje Gradsko veće i on je u iznosu od milijardu i 10 miliona dinara. Program izgradnje koji je danas na Skupštini, je oko 490 miliona. Na poziciji KLEPR-a imamo oko 490 miliona za prvu fazu izgradnje akva parka, 310 miliona za naselje Ardia i naravno to je skoro 2 miliona i 400 što se tiče ulaganja iz budžeta Grada Niša i naravno tu su sredstva koja očekujemo za početak izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, koji je 520 miliona evra iz Evropske investicione banke, takođe planiramo da u prvoj fazi “Srbija 20-25″ konkurišemo za 15 niških sela za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, naravno i za druge projekte planiramo da konkurišemo kod resornih ministarstava, kod republičkih fondova, tako da očekujemo još veću cifru od one koja je predviđena budžetom Grada Niša”, kazao je Stanković.

Dragoslav Ćirković, odbornik koalicije “Niš, moj grad”, smatra da je poslednje skupštinsko zasedanje u 2020. godini pokazalo neozbiljnost i neodgovornost vlasti prema opoziciji i građanima.

“I to jeste jedan ozbiljan problem koji se iz sednice u sednicu ponavlja. Zadnji je dan u godini imamo tačke u kojima su komunalna preduzeća koja su u strašnim problemima. Komunalna preduzeća koja svakim danom imaju taj sunovrat. Budžet je postao krava muzara koja dopušta ljudima iz vlasti da u “Goricu” istoče čitavih 700 miliona dinara i to je sigurno jedno deset novih obdaništa. Ovi ljudi su danas sve te tačke objedinili i to je nemogućnost opoziciji da iznese probleme koji bi sigurno uboljšali rad tih preduzeća i normalno stavili neke ljude na odgovornost koji vode ta preduzeća, jer je prosto nedopustivo da imate toplanu koja iz godine u godinu ima sve veće gubitke. Imate jedan sistem koji ima milion problema”, kazao je Ćirković.

On je naglasio da vlast mora da nađe način da pripremi sednicu sa manje tačaka u vreme pandemije i da da mogućnost opoziciji da ukazuje na probleme.

Njegov koalicioni kolega Miodrag Stanković smatra sve planove u javnim preduzećima bajkom za građane Niša.

“Oni u toj bajci žive već osam, evo deveta godina. Naša obaveza kao opozicije jeste da budemo korektiv vlasti. Naša želja je da konačno probudimo njih sa druge strane, da počnu nešto da rade konkretno za naše sugrađane. U programima nema ničega što će zaista da se radi. Zato mi kritikujemo i zato insistiramo”, rekao je Stanković.

Branislav Jovanović, takođe odbornik koalicije “Niš, moj grad”, ističe da najbitnije tačke nema, a to je izveštaj o radu Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

“Čuli ste da će sve investicije da budu preko KLERP-a. Mi nemamo izveštaj šta je u 2019. rađeno, 2020. godina je potpuno devastirana. Drugo, nemamo glavni dokument šta će da se radi u narednoj godini. I ovo što se tiče programa za izgradnje, ovo je katastrofa. Nekada je program izgradnje bio sveobuhvatan, ovde nema ni kulture, ni obrazovanja, ni zdravstva, nema ni toplifikacije. To su sve projekti u magli”, poručio je Jovanović.

Na sednici Skupštine Grada Niša, koja je održana u Oficirskom domu, Diplomirani pravnik Svetlana Kitić izabrana je za novog sekretara Skupštine Grada Niša. Na tom mestu zameniće Ružicu Đorđević koja od 1. januara prelazi na mesto v.d. načelnice Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com