Društvo

NA PMF-U POČELA DA RADI GRADSKA ŠKOLA FIZIKE: Laboratorije u kojima se spaja teorija sa ekesperimentima

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu otvorena je Gradska škola fizike “FIZNIŠ” koja već ima 110 polaznika, učenika srednjih škola u Nišu.

Prvi časovi u školi održani su tokom ovog vikenda, a laboratirje na fakultetu su bile pretesne za sve zainteresovane srednjoškolce koji na ovaj način žele da provere svoje teoretsko znanje iz ove nauke, da rade ekeperimente i tako uđu u najtananije tajne fizike i pripreme se za takmičenja koja ih u ovoj školskoj godini očekuju. Organizatori Škole su Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, Društvo fizičara Niš i Podružnica Društva fizičara Srbije Nišavskog okruga.

Za sada je najviše prijavljenih učenika je iz niških gimnazija „Bora Stanković“, „Svetozar Marković“, „Stevan Sremac“ i Medicinske škole „Dr Milenko Hadžić“ iz Niša, ali na fakultetu očekuju učenike i iz ostalih škola. Inače, u Nišu već postoji škola fizike za učenike osnovnih škola, a ova sada je namenjena srednjoškolcima.

“Ovakav rad sa srednjoškolcima nije novina na našem Departmanu jer smo i ranije imali slične projekte kao što su “Otvorena vrata fizike”, kaže profesor dr Saša Gocić, upravnik Departmana za fiziku na PMF-u. “Sada smo odlučili da se više posvetimo učenicima srednjih škola pa smo uz pomoć Društva fizičara Niša i Podružnice Društva fizičara Srbije Nišavskog okruga, odlučili da pokrenemo ovu školu. Ideja je, delimično, potekla i od nastavnika koji predaju u osnovnim i srednjim školama, a koji ističu da nemaju dovoljno dobre uslove u svojim školama za izvođenje računarskih i laboratorijskih vežbi sa svojim đacima”, ističe.

On dodaje da se na ovaj način učenicima fizika predstavlja na jedan potpuno nov i privlačniji način što je novena za đake koji sa puno entuzijazma rade vežbe, ali ne kriju osećanja ni kada radeći diđu do očekivanih rezultata.

“Danas smo merili žižnu daljinu sočiva i bilo je jako zanimljivo. Ovo je odličan način da ono što smo naučili u školi vidimo kako praktično može da se proveri ili uradi. Fizika jeste teška nauka, ali svi može da se nauči kada se voli i želi”, Mia Zdravković, učenica Gimnazije “Bora Stanković”. “Svi koji sada sede ovde zainteresovani su za fiziku, puno rade i žele da prošire svoje znanje, posebno kada se radi o takmičarima”.

Profesor dr Saša Gocić dodaje da je tadovoljan znanjem koje su polaznici škole doneli sa sobom. To je, prema njegovim rečima, samo još jedan dokaz njihovog kvaliteta, ali i preduslov da ova škola ipuni svoj cilj.

“Na fakultetu imamo dobro opremljene laboratorije i možemo đacima da omogućimo sve uslove da rade vežbe u njima, što oni sa velikim entuzijazmom prihvataju, a mi na neki način, pokušavamo mladim ljudima da približimo nauku koja nas okružuje verujući da će neki od njih nastaviti sa izučavanjem ove nauke i kao naši studenti”, kaže dr Saša Gocić.

Ilija Đorđević Arsić, učenik Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu ne krije oduševljenje zbog toga što mu se pružila šansa da radi u jednom ovakvom okruženju i sa univerzitetskim profesorima.

“U školi učimo uglavnom samo teoriju i nemamo priliku da se upoznamo sa eksperimentima iz fizike. Ovo je prava prilika da fiziku upoznamo sa druge strane. Školu imamo jednom nedeljno i svaki put radimo neki drugi eksperiment, ali i računske zadatke. Mada još nemam neke planove za budućnost, mislim da ću studirati fiziku”, kaže Ilija.

Osim eksperimenata i računskih zadataka u Školi fizike biće organizovana i zanimljiva naučna predavanja za polaznike škole, a učenici će moći uz pomoć profesora sa PMF-a da se pripremaju u ovoj školi i za takmičenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com