Zdravlje

Na Klinici za kardiohirurgiju obavljeno 200 kardio operacija

Na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkg centra Niš juče je uradjena 200-ta kardiohirurška operacija u ovoj godini, saopštio je direktor te klinike Dragan Milić na svom Fejsbuk profilu.

Prema njegovim rečima na kardiohirurgiji je od početka godine uradjeno i 185 vaskularnih operacija, a od ukupno 385 operisanih bolesnika, preminulo je njih šestoro, što čini stopu smrtnosti od samo 1,55 odsto.

Milić je naveo da je 200-ta kardiohirurška operacija izvedena kod bolesnika iz Kosovske Mitrovice koji je na kardiohirugiju primljen kao hitan slučaj sa znacima nestabilne angine pektoris.

Prema Milićevim rečima, prosečna starost hirurške ekipe koja je izvela zahvat je svega 35 godina i to je dovoljan pokazatelj kakvu sjajnu budućnost ima kardiovaskularna hirurgija u Nišu.

“Ponosan na dvojicu mladih kolega, dr Aleksandra Kamenova i dr Vladimira Stojiljkovica, koji su do perfekcije obavili krajnje komplikovan kardiohirurški zahvat koji je trajao oko pet sati. Anesteziju je vodio dr Mladjan Golubovic sa anestetičarkom Tamarom Dimitrijević. Postoperativno praćenje bolesnika preuzeo je dr Miroslav Popovic. EKK je vodio perfuzer Radovan Dramićanin zajedno sa Bojanom Markovićem. U operaciji su učestvovale i instrumentarke Zvezdana Gijić, Maja Randjelović i Mirjana Kitić i bolničar Dragan Miljković. O ovim mladim ljudima i njihovim veštinama će se tek čuti”, naveo je Milić.

On je naveo da su svi pomenuti rezultati ostvareni u godini koja je donela sve osim normalnih uslova za rad.

“I pored toga sto je veliki deo našeg osoblja bio angažovan u Kovid sistemu uspeli smo da redovnim radom operišemo sve bolesnike koji su imali hitnu indikaciju, ali i one elektivne. Lista čekanja porasla je sa 60 bolesnika početkom godine na oko 120 u ovom trenutku, što je lista čekanja od prihvatljivih 4 do 5 meseci”, saopštio je Milić.

Kako je kazao, Klinika za kardiohirgiju pruža punu podršku Upravi KC Nis u sjajnoj inicijativi da se, čim uslovi oko pandemije dozvole, krene sa operativnim programom i posle podne i vikendom u cilju eliminisanja listi čekanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com