Kultura

Na Filmskim susretima u Nišu 13 filmova. Festival otvara film o Tomi Zdravkoviću, a zatvara dokumentarac o Zoranu Radmiloviću

Festival glumačkih ostvarenja igranog filma, 56. po redu, biće održani od 21. do 27. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. Popularne Filmske susrete u Nišu otvoriće dokumentarni film Dragana Bjelogrlića “Toma”, o popularnom pevaču Tomi Zdravkoviću, dok će na završnoj večeri biti publika imati prilike da vidi film “Glumčina”, o srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću, koji je radila niška City produkcija. U konkurenciji za nagradu je 11 filmova, a dva će biti prikazana revijalno.

 

Koliko će gledalaca moći da bude na Letnjoj pozorinici u Niškoj Tvrđavi na 56. Filmskim susretima znaće se nakon odluke Kriznog štaba. Ono što je sigurno jeste da je program spreman, a na njemu se nalazi 13 filmova, od kojih će 11 biti u konkurenciji za nagrade.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 21. avgust. Nakon filma “Toma”, prve festivalske večeri biće prikazana drama zasnovana na delima Bore Tankovića “Nečista krv: Greh predaka”, u režiji Milutina Petrovića, a u kojem su uloge podelili Dragan Bjelogrlić, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Кatarina Radivojević, Anđela Jovanović, Nela Mihajlović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin.

Druge večeri Filmskih susreta niška publika pogledaće film Olega Novkovića “Živ čovek”. To je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočarenja u svoje najbliže pokušava da vrati slobodu. Šta je sloboda i kada je čovek živ. Uloge: Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Miljanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Кrstović, Marta Bjelica, Sonja Кolačarić, Ivana Vuković, Stefan Trifunović.

Ostvarenje “Ne igraj na engleze” Slobodana Pešića, inspirisanom istoimenim pozorišnim komadom Vladimira Đurđevića, biće prikazano 23. avgusta.  Uloge u filmu podelili su Danijel Sič, Ivan Tomić, Marko Živić, Isidora Građanin, Frano Lasić, Milorad Кapor, Vesna Čipčić, Marija Vicković, Pavle Veselinović, Mariana Aranđelović, Đorđe Кreća.

Drugi film iste večeri je “Dohvati nebo” u režiji Milutina Darića.

Milutinu, čoveku srednjih godina, životna harmonija se ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću, braneći svojim telom petogodišnjeg sina. Magdalena ostaje nepokretna. Ljubav između Milutina i Magdalene je uvek bila na visokom nivou, takva i ostaje. Pošto nesreća nikada ne ide sama, Milutina ne zaobilaze ni socijalne niti društveno političke turbulencije. Pred Milutinom je težak zadatak, da sačuva porodičnu idilu i da se samo čestitom namerom i uz pomoć srećnih životnih okolnosti pobrine za ono do čega mu je najviše stalo, a to je Magdalena i sreća njihovog sina Jakova.

Uloge: Milan Кovačević, Nada Vukčević, Maja Šarenac, Emir Ćatović, Mladen Nelević, Petar Božović, Ljubica Barać, Branimir Popović, Aleksandar Saša Petrović, Vanja Jovićević, Pavle Popović, Danilo Babović.

U utorak 24. avgusta publika će moći da odgleda film Zdravka Šotre “Aleksandar od Jugoslavije”, a odmah nakon ovog biće prikazan i film “Lihvar” Nemanje Ćeranjića.

Film Gordana Matića “Pucnji u Marseju” na programu je 25. avgusta. Istog dana biće prikazan i film “Jedini izlaz” Darka Nikolića.

U četvrtak 26. avgusta na Filmskim susretima u Nišu biće prikazan film Ivana Ikića “Oaza” i “Vikend sa Ćaletom” Miroslava Momčilovića.

Poslednje festivalsko veče po tradiciji rezervisano je za dodelu nagrada. Festival će zatvoriti film dokumentarni film City Produkcije “Glumčina” o poznatom glumcu Zoranu Radmiloviću, u režiji Vladimira Ristića, za koji je scenario pisao Milan Caci Mihailović. U filmu govore  Zdravko Šotra, Dušan Кovačević, Mira Banjac, Aljoša Vučković, Jelisaveta Seka Sablić, Goran Marković, Goran Sultanović, Svetlana Bojković…

Takođe će na zatvaranju Filmskih susreta biti prikazana i dokumentarno-igrana TV serija “Branilac”, u režiji Jelene Svetličić i Gojka Despotovića, a koja se bavi istinitim događajima opisanim u knjigama advokata Olivera Injca i Filote File, kao i originalnim predmetima Veljka Guberine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com