DruštvoStari NišVideo

Na današnji dan nemačka avijacija prvi put bombardovala Niš u II Svetskom ratu

Na današnji dan, 08. aprila 1941. godine nemačka avijacija prvi put je bombardovala Niš u || Svetskom ratu. U znak sećanja na više od 400 poginulih i preko 700 ranjenih Nišlija tog tragičnog dana gradonačelnik Darko Bulatović položio je venac na spomen obeležje stradalima, na niškom Starom groblju.

Tog 8. aprila 1941. godine u 5.30 na usnuli grad u pratnji dvadesetak lovačkih aviona na Niš se stuštilo 40 nemačkih bombardera “štuka-junkers 87”, koji su sejali smrt više od jednog sata. Poginulo je više od 400 ljudi, najviše radnika fabričkih i industrijskih postrojenja, koji su išli na posao, ili su već bili u proizvodnim pogonima, a ranjeno više od 700 stanovnika Niša.

Niš je posle 8. aprila do kraja Drugog svetskog rata bombardovan ukupno još 45 puta. Desetak puta, dok ga nisu potpuno okupirali i zauzeli, bombardovali su ga Nemci, a posle toga stalno je Niš bio pod bombama savezne avijacije, koja je iz vazduha gađala nemačke jedinice i komandu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Pa eto,saveznici su na kontu Nemacke okupacije gadjali Nis ko zna koliko puta,da bi se vratili 1999 da dovrse zapoceto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com