Kultura

Monografija „Saborna crkva u Nišu“ na beogradskom Sajmu knjiga

Na  Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu na štandu Eparhije niške održaće se i promocija monografije  „Saborna crkva u Nišu“ čiji je autor dr Miša Rakocija, a koja se promoviše u okviru obeležavanja 200 godina malog Sabornog hrama. Promocija će se održati 25. oktobra u 18 sati. Monografija „Saborna crkva u Nišu“ donosi blagoslov patrijarha srpskog gospodina Irineja i episkopa niškog gospodina Arsenija, a u Eperhiji niškoj naglašavaju da se radi o knjizi koju svaka kuća treba da ima, da je korisna đacima, neophodna istraživačima, draga ljubiteljima prošlosti hrišćanskog Niša.

„U susret 200 godina malog Sabornog hrama, pravoslavna Eparhija niška objavila je kapitalnu monografiju „Saborna crkva u Nišu“. Ova knjiga predstavlja izuzetan doprinos nauci, niškoj crkvi i državi. Ovo je slojevita i sveobuhvatna monografija iza koje stoji višedecenijski istraživački rad i predstavlja novo čitanje istorije Eparhije niške i celovito sagledavanje Saborne crkve od arhitekture i živopisa do ikonopisa“, navodi se u preporuci za knjigu.

Čitajući ovu monografiju ili bar listajući je povremeno, čitalac može da sazna sve o istoriji Eparhije niške od 4. do 21. veka i njenim 57 znanim episkopima, o svim Sabornim crkvama, o delatnosti Stefana Nemanje u Nišu, znano i neznano o istoriji, arhitekturi i ikonopisu malog i velikog Sabornog hrama.

Foto: Miša Rakocija

„Prvi put pred Nišlijama je originalan projekat iz 1856. godine velike Saborne crkve, od bega zabranjen. Sve o nerealizovanom i realizovanom eparhijskom domu. Ponovo ćemo videti ikone i ikonostas nestao u požaru. Saznaćemo ko su autori ikona malog Sabornog hrama i prvi put će Nišlije spoznati značaj i videti lepotu jedinstvenih prestonih ikona iz  1815. godine“, kaže dr Miša Rakocija.

„Saborna crkva u Nišu“ je reprezentativna monografija u tvrdom povezu, sa rezimeom na engleskom, ruskom i grčkom jeziku. Izrađena je na 360 strana sa 380 fotografija u boji i crno-belih, crteža i karata, a uz monografiju ide i kutija za smeštaj knjige.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com