Društvo

Modna revija za ekonomsko osamostaljivanje štićenica Sigurne kuće

Humanitarna modna revija “Osnažena” koja će se u Nišu održati 24.januara,  inicirana je od strane Evropske inicijative poslovnih žena – Evrožena, a podržana je od Sigurne kuće u Nišu i Kuće klastera sa ciljem da se na ovaj način pomogne ekonomskom osnaživanju štićenica Sigurne kuće. Tom povodom je potpisan sporazum o saradnji koji su potpisale Milunka Ignjatović ispred Evrožena, Sonja Šćekić ispred Sigurne kuće i dr Danka Milojković ispred Kuće klastera.

“Okupili smo se oko  jednog velikog humanitarnog događaja, humanitarne modne revije koje će se održati u Nišu”, kazala je Milunka Ignjatović ispred Udruženja Evrožena. “Svrha revije je plemenita i naš cilj je da predstavimo modne brendove na što bilji način. Pozvali smo eminentne čičnosti iz Pirota, Svrljiga, Bele Palanke  da nam se pridruže i da na najbolji način predstavimo našu srpsku privredu i naše brendove sa juga Srbije i tekstilne industrije, a  novac prikupljen sa revije biće namenjen ekonomskom osnaživanju i obuci žena koje se nalaze u Sigurnoj kući”.

Prema rečima dr Danke Milojković učešćem na ovoj humanitarnoj reviji daje se  doprinos prevenciji nasilja u porodici kao i ekonomskom osnaživanju žena u Sigurnoj kući al i razvoju ženskog preduzetništvu na jugu Srbije.

“Novac koji dobijemo od Humanitarne revije biće namenjen za obuku žena koje su žrtve  porodičnog nasilja”, kazala je dr Danka Milojković. “Na ovaj način ove  žene dobiće besplatnu edukaciju kada je u pitanju rad sa tekstilom, naučiće da pletu , vezu i ostali stari zanati koji se mogu aplikovati na modernim odevnim predmetima”.

Tesktilci jesu motivisini za ovakvu saradnju jer će doboti  jedinstvene modele, a njihov krajnji cilj je da postanu vidljiviji na tržištu, da povećaju svoju proizvodnju.

“Kada se to dogodi oni mogu da uposle i više radnika, a žene koje zavše obuku za rad sa tekstilom dobiće šansu da se zaposle kod nekog od ovih poslodavaca”, dodala je dr Danka Milojković. “Tu se otvara mogućnost  zapošljavanja žena u tekstiloj industriji, a time se doprinosi i smanjenju siromaštva na jugu Srbije”.

Milojković je dodala da će Kuća slatera  pružiti mogućnost ženama da se infomišu gde mogu da nađu posao i kod kog preduzetnika, a pomoži će ženama id a započnu  svoj samostalni posao kroz besplatnu  registraciju radnje i besplatnu uslogu vođenja knjiga  u trajanju u tri meseca.

Sonja Šćekić je kazala da se u Sigurnoj kući trenutno nalazi osam žena i  desetoro dece, dakle 18 korisnika, dok je kapacitet Sigurne kuće 25 korisnika.

“Ekonomsko osnaživanje je nešto što je najbitnije za naše štićenice jer veliki broj  naši štićenica je bez posla i zavisne su od nasilnika sa kojim žive. Kada izađu iz Sigurne kuće potrebno je da sebi i deci obezbede ekonomsku sigurnost. Iz tog razloga nas raduje potpisivanje ovog sporazuma jer to znači ekonomsku samostalnost za naše korisnice”, kazala je Sonja Šćekić.

Humanitarna revija će okupiti oko 100 manekena-amatera iz javnih institucija, akademskog sektora i poslovne zajednice, medija, finansijskih organizacija iz Niša i sa juga Srbije, i doprineće i promociji domaćih modnih brendova i razvoju domaće tekstilne proizvodnje, što će uticati na smanjenje stope nezaposlenosti i prodsticanje kupovine domaćih proizvoda. Događaj će okupiti oko 300 ljudi sa juga zemlje koji će svojim učešćem pomoći humanitarnu akciju u borbi protiv nasilja na ženama kroz ekonomsko osnaživanje žena.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close