Društvo

Mladi u Nišu nezainteresovani za neformalno obrazovanje

Istraživanje Organizacije civilnog društva Proaktiv u oblasti zapošljavanja mladih na području Topličkog i Nišavskog okruga pokazalo je da ne postoji organizovani i kontinuirani sistem za karijerni razvoj kao ni za obuke, stručne prakse i neformalno obrazovanje mladih, ali i da postoji “velika apatija i nezainteresovanost” mladih kada je reč o neformalnom obrazovanju.

Najznačajniji rezultati istraživanja predstavljeni su u Nišu institucijama i nevladinim organizacija uz napomenu da će svim NVO i institucijama koje se bave mladima uskoro biti dostavljen kompletan izveštaj na kome se radilo od septembra prošle godine.

Autor istraživanja Nebojša Rančić rekao je da su razgovori sa mladima na području Nišavskog i Topličkog okruga pokazali da je “vrlo slabo informisanje” mladih na temu karijernog razvoja, obuka, stručnih praksi i neformalnog obrazovanja, a da su “posebno zapostavljeni” mladi na selu.

“Istraživanje je pokazalo da 70 odsto mladih smatra da je u uslovima kakvi su sada kod nas teško pokrenuti sopstveni biznis. Veliki problem, po mišljenju mladih, predstavljaju korupcija i nepotizam”, istakao je Rančić.

On je kazao da su mladima “preko potrebne stručne prakse sa obaveznim metorstvom” i da je u velikim centrima, pre svega u Beogradu mnogo šira lepeza ponude neformalnog obrazovanja.

Foto: B. Lj.

“Jedan od problema na koji su mladi ukazali je podsmevanje onima koji uče i trude se da postignu odlične rezultate tokom školovanja. Njihov stav je da obrazovanje nije za podsmevanje, da je potrebna sistemska reforma celog društva i prihvatanje drugog sistema vrednosti”, rekao je Rančić.

Prema njegovim rečima, ciljevi Strategije Evropske unije za mlade za period od 2019. do 2027. godine mogu se primeniti i u našim uslovima.

“Potrebno je omogućiti mladim ljudima da budu arhitekti sopstvenog života i da podrže svoj lični razvoj i samostalnost. Neophodno je ohrabriti i opremiti mlade ljude sredstvima potrebnim da postanu aktivni gradjani. Potrebno je takodje poboljšati političke odluke u pogledu uticaja mladih i na mlade u svim sektorima, posebno u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravstva i socijalne uključenosti”, istakao je Rančić.

Potrebno je, dodao je Rančić, doprineti iskorenjivanju siromaštva mladih i svih oblika diskriminacije i promovisati socijalno uključivanje mladih.

On kazao da je izveštaj o Globalnoj konkurentnosti koji je uradio Svetski ekonomski forum, a koji se odnosi na mlade, za Srbiju jako zabrinjavajući, jer pokazuje da se po kapacitetu za zadržavanje talenata naša zemlja nalazi na 134. mestu od 138. zemalja, a po kapacitetu za privlačenje talenata na 132. od 138. zemalja, dok smo po kvalitetu obrazovnog sistema na 93. mestu od 138.

Istraživanje o zapošljivosti i zapošljavanju mladih Proaktiv je uradio u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika”.

Rezultati istraživanja biće iskorišćeni za kreiranje dokumenta sa preporukama i aktivnim merama za zapošljavanje mladih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com