Društvo

MLADI TALENTI: Nišlija u vrhu najboljih na Kembridžu

Žarko Ranđelović, bivši učenik gimnazije “Svetozar Marković” koji je, pre nešto više od dve godine, osvajao najveće nagrade na brojnim takmičenjima matematičara i osvojio zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi matematičara, sada završava drugu godinu na prestižnom Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji.

Da ne kvarimo utisak pričom sa kojom teškoćom je Žarko ostvario svoj san, kako je odlazio na sva takmičenja kada niko nije pokazao interesovanje da finansira njegovo putovanje, uz kakve probleme je stigao do Kembridža, kako je umalo propustio šansu jer nije imao para da ode na prijemni, kako se sam izborio za stipendiju…..Da ne kvarimo utisak ruznim stvarima, ako je to uopste moguce. Jer Žarko je naše dete iz Niša koje završava Kembridž.

“Završio sam dve godine, ostaje mi još treća jer tamo fakultet traje tri godine, zatim ću godinu dana provesti na masteru. Sigurno ću upisati i doktorske studije. Mnogo sam srećan što sam uspeo da upišem Kembridž. Zamislite samo mene, koji nisam znao hoću li uopšte upisati fakultet, kako stižem na najbolji fakultet – Kembridž. Prosto nisam bio svestan šta me je snašlo, dok se tamo nisam našao” priča nam Žarko.

Žarko je oduševljen fakultetom, još više načinom na koji je primljen. Kaže da u životu nije sreo toliko ljudi na jednom mestu koji su fini, dobro raspoloženi, puni pozitivne energije, predusretljivi….Posebno je oduševljen radom uprave fakulteta sa studentima.

“Tamo postoji nešto što se u obrazovnom procesu retko gde može videti. Reč je o konsultacijama ili superviziji kako to oni zovu, koje rade profesori, ali mogu i najbolji studenti. Oni rade sa po dva studenta, na svake dve nedelje. Mi nemamo ispit tokom godine, imamo neku vrstu domaćih zadataka posle konsultacija. Ispiti su na kraju godine, u toku jedne nedelje, četiri ispita i to je sve. Ovakav način rada ne dopušta kampanjski  rad jer se na ispitu pita sve, dobijaš ocenu za znanje i znanje stvarno imaš. Ako želis više da o određenoj oblasti saznaš, onda pitaš i tražiš, a profesori ti pružaju mogućnost da sve to naučiš svojim dodatnim angažovanjem,” objašnjava način rada.

Žarko ima i posebnu sreću….on se, je kao jedan od najboljih, nalazi na Triniti koledžu. Odatle izlaze naučnici, a on od malena sanja da bude naučnik. Voleo bi da se bavi istraživanjem u nekoj velikoj svetskoj kompaniji.

Što se tiče države u kojoj će živeti, to za sada ne zna. Ima priliku da ostane u Engleskoj, može da ode i u Ameriku jer je tamo već njegov brat, inženjer, koji radi u struci i veoma je uspešan. Ceo svet je sada Žarkov. A i kako ne bi bio, kad je od jednog uplašenog dečaka u gimnaziji “Svetozar Markovic” u Nišu postigao da na prijemnom ispitu, na  Kembridzu, od 236 najboljih iz čitavog sveta bude šesnaesti.

Na drugoj godini petnaesti. Inače, na Kembridžu postoje četiri ocene. Jedan – kao najviša, dva-jedan i  tri. Od 35 koledža u sastavu Kembridža, Žarko je na najprestižnijem – Triniti koledžu, na kojem je predavač bio Isak Njutn, a predavač danas je Stiv Hopkin. Samo trideset odsto studenata od svih pobrojanih koledža zaslužuje ocenu 1, odnosno u rangu su najboljih. Žarko Ranđelović, mladić iz Niša, je u ovom društvu.

 

Tekst je deo projekta “Mladi talenti Niša” koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com