Društvo

Mladi sa Delijskog visa sređivali Srpsko vojničko groblje

Uz podršku načelnice Nišavskog upravnog okruga, Dragane Sotirovski, udruženje „Radne akcije Delijski Vis“ danas je organizovala veliku radnu akciju u ulici Milunke Savić, na Srpskom vojničkom groblju.

Akcija je organizovana povodom stogodišnjice od Dana primirja u Prvom svetskom ratu i sa željom da se usavršavanje ovog memorijala nastavi i u narednom periodu. Akciji se pridružilo je i JKP „Medijana“, čiji su radnici zasaditi jelkice, posuli rizlom i zasaditi cveće koje je svojim rasporedom formiralo broj „100“ kao symbol obeležavanja jubileja.

“Povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i obeležavanja ovog datuma u nedelju , mladi iz radnih akcija Delijski vis žele da ovaj ovde memorijalni kompleks urede za taj događaj. Treba svi da znaju da je ovaj objekat, memorijalni kompleks od velike važnosti jer je ovde sahranjenio oko 1700 neznanih boraca iz Velikog rata. Mi ne želimo da dozvolimo da ovo mesto izgubi na značaju”, kaže Milan Spasić iz Udruženja Radne akcije Delijski vis.

Mladi iz ovog udruženja sami finansiraju ove radove.

“Ova sredstva su obezbeđena iz članarina našeg udruženja, koje smo počeli da skupljamo još pre pet meseci”, dodaje Milan i objašnjava da je mesečna članarina za ljude koji su u radnom odnosu 500 dinara, a oni koji ne rade ne plaćaju članarinu. Kako kaže, sve je na dobrovoljnoj osnovi .

Udruženje ima oko 40 članova a na ovom poslu je angažovano dvadeset članova , jer akcija toliko zahteva.

Delijski vis i radove posetio je i predsednik gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale.

“Danas na uređenju vojničkog groblja radi grupa momaka iz radne akcije Delijski vis. Oni su se obratili gradskoj opštini Palilula i u saradnji sa nama obratili smo se jKP Medijana . Zajedničkim radom oni uređuju groblje. Ovo je još jedan pozitivan primer saradnje gradske opštine Palilula i mladih sa teritorije same opštine. Nadam se da će ovakvih akcija biti i u narednom periodu. Posebno se zahvaljujem grupi momaka koji rade i otklanjaju sve negativnosti koje uočimo na samoj teritoriji Palilule. Voleo bih da ovo bude podstreh i za ostale mlade koji žive na teritoriji opštine da se uključe u rad“, kazao je predsednik opština Palilule Aleksandar Ždrale.

Na Vojničkom groblju na Delijskom visu su sahranjeni engleski, srpski, austro-ugarski i nemački vojnici. Spomen-obeležja, uz srpske vojnike koji su sahranjeni a koji su pali za slobodu , imaju i nemački vojnici jer su Nemci izgradili kamenu piramidu na Vojničkom groblju u Nišu 1942.godine u znak zahvalnost svojim borcima.

Nekada se groblje prostitralo na pet hektara. Od 1989. godine na znatno manjoj površini, leže ratnici iz balkanskih, Prvog, pa i Drugog svetskog rata. Mnogi od sahranjenih su stradali od kolere, pegavog tifusa i drugih bolesti koje je rat doneo. Veruje se da ovde počivaju i devet američkih vazduhoplovaca, čiji su avion oborile nemačke snage za vreme Drugog svetskog rata, 14. aprila 1944. godine, iznad Pasi Poljane.

Po nekim podacima na Vojničkom groblju sahranjeno je oko 3.000 Srba. Na groblju se nalazi 16 mermernih ploča, a svega desetak imena stradalih je poznato i ispisano na pločama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com