Društvo

Mladi bez roditeljskog staranja predstavljeni poslodavcima iz Niša

 Mladi bez roditeljskog staranja danas su imali priliku da se predstave potencijalnim poslodavcima na skupu „Predstavi sVe“ održanom u Skupštini grada Niša. U okviru istog događaja, članovi lokalnog privrednog sektora su, osim upoznavanja sa kandidatima, mogli da saznaju sve o subvencijama i značaju zapošljavanja ljudi iz ove kategorije.

„Predstavi sVe“ deo je projekta „Budi svoj“ koji za cilj ima da pomogne mladima bez roditeljskog staranja i deci palih boraca, a partnerski ga sprovode fondacija „Uključi se“ i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz generalno donatorstvo Vojvođanske banke i podršku Ministarstva omladine i sporta.

„Danas je organizovan prvi od pet regionalnih događaja „Predstavi sVe“, važnog dela projekta „Budi svoj“. Okupili smo predstavnike privrednog sektora, potencijalne poslodavce, i informisali ih o položaju mladih iz ove kategorije, značaju njihovog stupanja u prvi radni odnos, kao i o veoma stimulativnim subvencijama propisanim od strane države“, rekla je Milena Jakšić, iz fondacije „Uključi se“.

Ona je dodala da su u okviru projekta u Nišu već održane tri celodnevne radionice na kojima su polaznici naučili kako da napišu radnu biografiju i predstave se potencijalnim poslodavcima. Obuke će u narednom periodu biti ogranizovane i u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Subotici.

„Verujemo da će sve navedeno motivisati poslodavce da, kada planiraju otvaranje novih radnih mesta, pruže šansu ovim mladim ljudima i time im pomognu da spremno zakorače u svet odraslih“, istakla je Jakšićeva.

Veliki doprinos dala je i Nacionalna služba za zapošljavanje, koja od nedavno subvencijama pospešuje zapošljavanje mladih bez roditeljskog staranja u privatnom sektoru.

“Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Niš, nastoji da iz godine u godinu programima i merama Aktivne politike zapošljavanja obuhvati što veći broj lica. Mlade do 30 godina starosti koji su imali ili imaju status dece bez roditeljskog staranja, Nacionalna služba za zapošljavanje je prepoznala kao kategoriju kojoj je potrebna dodatna podrška i svrstala u posebnu kategoriju teže zapošljivih lica. Potrebno je raditi na jačanju svesti o društvenoj odgovornosti kako bi i ostali stejkholderi na trištu rada prepoznali značaj pružanja dodatne podrške, ne samo mladima, već i ostalim teže zapošljivim grupama”, rekao je Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Niš.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com