Društvo

Misteriozno utvrđenje Železnik kraj Niša: Termalna voda, vizantijsko blago i podzemna crkva

Srednjovekovno utvrđenje Železnik nalazi se na oko dva kilometra od sela Miljkovac, kraj puta koji vodi za Cerje.

Do Miljkovca i tvrđave Železnik se iz pravca Niša brzo stiže, za oko 30 minuta vožnje, preko Čamurlije, Gornje Toponice, Berčinca, Paljine pa sve do Vidrišta, put do Banje Vidrište je odličan, sem jednog malog dela, oko stotinak metara koji nije najbolji.

Ovaj srednjovekovni grad, najverovatnije je podigao nepoznati vlastelin u drugoj polovini 14. veka, za vreme vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića (1371—1389), kao deo sistema odbrane od nadolazeće turske opasnosti.

Stara vodenica, mesto gde je termalni izvor, gde se kupaju ljudi

Ovaj prelepi deo poznat je i po izvoru termalne vode (oko 39 stepeni) gde ljudi dolaze da se kupaju, ali uslovi za kupanje su i dalje neuređeni (gde je nekada bila vodenica)… dok je ova lokacija pre par godina uređena pešačkom stazom, letnjikovcima, rasvetom. A uređena staza od manastira Železnik vodi do utvrđenja Železnik, do kog se stiže za oko 20 minuta hodom, odakle se pruža prelepi pogled.

Legenda o blagu

Jedno verovanje je da se ovde nalazi vizantijsko blago iz 6. veka, a drugo da to blago pripada dinastiji Nemanjića. A prema nekim pričama skriveno blago pripada hajducima koji su pljačkali turske vojnike.

Legenda o popu Martinu Himoviću

Nema tragača za zlatom od Makedonije do Dunava i Morave a da nije čuo i snio o najvećem blagu ikada zakopanom na ovim prostorima – blagu popa Martina Himovića.

Prema legendi on se u hajduke odmetnuo nakon što su mu Turci pobili porodicu. Presretao je i robio karavane i trgovce, a blago sakrivao, ostavljajući znakove na mestima gde je sakriveno. S kolena na koleno prenosi se priča da je navodno ostavio i gomilu zapisa u kojima je potanko objasnio gde je blago sakriveno i kako se do njega može doći.

Misterija ostaje da tu postoji i podzemna crkva, ali se i dalje ne zna gde se tačno nalazi to mesto.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com