Društvo

Miroslav objavio više od 100 000 radova u preko 300 enigmatskih listova, za pola veka bavljenja enigmatikom i fotografijom

Cvetković kaže da se enigmatikom bavi od malena.

„Enigmatikom se bavim od osnovne škole, najpre sam rešavao ukrštenice drugih autora, a onda sam počeo i sam da sastavljam. Zatim sam se povezao sa starijim sastavljačima i brusio svoje umeće učeći se na sopstvenim greškama i to kombinovao sa savetima iskusnih kolega“, kaže Miroslav za Niške Vesti.

Prvi enigmatski rad objavio je još 1974. godine kao učenik drugog razreda srednje škole.

„Za mesec dana će se navršiti pola veka mog bavljenja enigmatikom. Već 50 godina sastavljam SVE vrste enigmatskih radova, ali i pitanja i zadataka za radio i televizijske kvizove. Ipak, najčešće sastavljam i objavljujem skandinavke, rebuse, anagrame, osmosmerke, magične likove i kvadrate, ilustrovane probleme (za decu i odrasle)“, kaže Cvetković.

Do sada je objavljeno oko 100 000 različitih radova u preko 300 enigmatskih listova, časopisa, knjiga, dnevnih novina, na blogovima, u radio i TV kvizovima.

Jedanaest godina radio je Miroslav u beograskoj firmi „UNA PRESS“ kao urednik enigmatike.

„Uređivao sam i pripremao za štampu enigmatske listove: „Osmosmerka“, „Mini Osmosmerka“ i „Osmosmerka specijal“, nedeljni enigmatski dodatak na 12 stranica „Ukrštenica“ koji je izlazio u dnevnom listu „Politika“, nedeljni enigmatski dodatak „Pressenigma“ koji je na osam stranica izlazio u dnevnom listu „Press“ i enigmatske stranice za list „Blic-žena Mozgalice“, kaže Cvetković koji je kasnije radio deo uređivanja i pripremu u dnevnim listovima „Alo“, Blic“ i „Srpski telegraf“ i enigmatiku u dodatku „Alo razbibriga“,

Pre četiri decenije ovaj Nišlija bio je jedan od najzastupljenijih autora u izdanjima „Dečjih novina“ iz Gornjeg Milanovca („Eureka“ – više enigmatskih listova), a sarađivao je i sa gotovo svim enigmatskim listovima bivše Jugoslavije.

„Sredinom 90-ih su „Dečje novine“ pokrenule enigmatski list samo sa osmosmerkama („Osmosmerka“ – prvi u Srbiji!), a ja sam bio urednik tog izdanja“, precizan je Cvetković.

U Berlinu je Cvetković 1988. godine dobio nagradu „Zlatno pero“ za „brojne i kvalitetne autorske enigmatske radove svih sadržaja“.

„Pobeđivao sam ili osvajao visoke pozicije u takmičenjima u sastavljanju ili rešavanju enigmatskih zadataka kako u SFRJ, tako i u SR Jugoslaviji i Srbiji: bio sam prvak Srbije u sastavljanju 2023. godine, pobednik jakog takmičenja „Memorijal Pavle – Libran“ koje je organizovala zagrebačka enigmatska revija „Kvizorama“ (naslednica legendarnog „Vjesnikovog Kviza“), pobednik prvog Festivala zagonetaka, pobednik u nekoliko kola prvenstva zagonetača Jugoslavije u organizaciji bjelovarskog „Čvora“, kaže ovaj daroviti Nišlija.

U poslednjih četrdesetak godina često se takmičio u televizijskim kvizovima: Slagalica, Želite li da postanete milioner, Potera, Ruski rulet, Najslabija karika, Naslovna strana, Visoki napon, srpska Kviskoteka, Brojke i slova, Pravo lice, Uzmi ili ostavi, Pitanja za šampiona, Zlatna žica, Mozgalice (ukupno preko 125 emisija).

„Pobedio sam više puta. U Slagalici sam nastupio čak 53 puta, dva puta sam bio finalista i jednom treći u nekom od ciklusa. Ranije sam i sastavljao zadatke za takmičare u Slagalici u ciklusima u kojima se nisam takmičio“, kaže Cvetković za Niške Vesti.

Potkapina; Foto: Miroslav Cvetković

Pored enigmatike strast su mu i lepe slike koje voli da fotografiše još od osnovne škole.

„Fotografijom se bavim amaterski, ali se trudim da kod svake fotografije izvučem maksimum. Promenio sam više foto-aparata, u početku sam i razvijao filmove i izrađivao crno-bele fotografije. Pre više od 25 godina sam potpuno prešao na digitalnu fotografiju“, kaže Cvetković.

Krajem 70-ih godina prošlog veka objavljivao je fotografije u uglavnom enigmatskim listovima kao ilustraciju uz ukrštenice koje sam slao uredništvima, ali i u rubrikama koje su objavljivale umetničke fotografije (nekoliko slajdova sam objavio u reviji „Sam svoj majstor“).

„Kupovao sam knjige o fotografiji, putovao u Trst i tamo nabavljao kvalitetan foto-materijal“.

Radni vek proveo je Miroslav i u Mašinskoj industriji Niš kao konstruktor i u materijalnom i u sektoru razvoja, a poslednjih godina i kao dizajner kataloga firme.

Za poslednji, dvojezični katalog proizvoda na 400 strana u koloru dobio je diplomu „Dobar dizajn“ na novosadskom sajmu 1998. godine.

„Od 1. januara ove godine sam penzioner (sa malo više od 30 godina radnog staža i odgovarajućom „penzijom“). Srećom, još uvek mogu da sastavljam ukrštenice i ostale enigmatske glavolomke, pa honorar dopunjuje nisku penziju, stečenu u Mašinskoj posle 20 godina rada“, kaže ovaj niški enigmatičar.

Već deset godina Miroslav ima svoj enigmatski blog „Miroslavljeva enigmatika i ostalo“ na kome objavljujem svoje nove i stare radove, radove kolega enigmata i vesti važne enigmatama.

„Blog je drugi u svojoj klasi po broju pregleda u regionu (preko dva miliona) i na njemu sam objavio skoro 20 000 priloga“, završava Cvetković za Niške Vesti.

Miroslav jednako voli enigmatiku i fotografije, koje čitaoci Niških Vesti mogu da vide u našim vremenskim porgnozama.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com