Kultura

Miroljub Nedović Riki: Pozorišna predstava je kao mehur od sapunice. Ovo su najbolje predstave Narodnog pozorišta po njegovoj oceni

Iako smatra da je „najbolje“ u umetnosti vrlo subjektivni osećaj, a taj osećaj umetnost i treba da izazove, naš glumac, dramski pisac i reditelj Miroljub Riki Nedović ipak je za Niške Vesti izdvojio neke komade, u kojima je igrao, u kojima nije igrao (a želeo je), koje je pisao i koje je režirao, a koje su u njemu probudile „ono nešto“ što i jeste uloga umetnosti.

„Svako ima svoj doživljaj i emociju, bilo da je reč o romanima, pesmama, filmovovima i svako ocenjuje na svoj način. Tako je i sa pozorišrnim predstavama“, ističe Riki.

Dodaje da je u 40 godina profesionalnog rada u Niškom pozrištu odigrao preko stotinu uloga, u isto toliko premijera. Ali je, takođe i gledao bar deset puta više, pa će u ocenama biti ličan.

Predstava ,,Zona Zamfirova“po tekstu Stevana Sremca u režiji  Ljube Miloševića. U predstavi je Maneta igrao.

1. Dragan Žikić, a Zonu glumica Jelena Lugonja, uloge Pote i Kote  tumačili su Mlađa Nedeljković i Desimir Stanojević.

  1. Predstava ,,Gospođa ministaraka“po tekstu Branislava  Nušića, u režiji Milenka Misailovića. Ministarku je tada igrala Gordana Đorđević, a ujka Vasu još jedna legenda pozorišta, Đorđe Vukotić.

Za ove dve predstave se, kaže, odlučio jer su stare četiri decenije, a bile se urađene klasičnim pozorišnim sredstvima.

„Bez rediteljskih ,,osavremenjavanja,, uz oslanjanaje prevenstveno na tekst i glumačku igru“, objašnjava Riki.

Vredi pomenuti da su oba komada odigrana sa preko 150 repriza, na radost publike i glumaca.

„Imao sam tu čast i zadovoljstvo, na samom početku karijere, da budem deo oba ansambla. Uskočio sam u ulogu Poteta u „Zoni“ i igrao Raku u „Ministarki“, seća se niški glumac.

Predstava koja je na njega ostavila toliki utisak da je se živo seća je i jedna u kojoj nije igrao.

3. Predstava ,,Voćni dan“ na tekst V. Stojanović, u režiji  Ljubiše Georijevskog.  U ovom komadu su igrali glumci Mića Daskalović, Vasja Stanković, Slavica Knežević

O ovoj predstavi Riki kaže: „Po prvi put je neki komad rađen na maloj sceni, gde su glumci i publika bili ,,oko u oko,,.Gluma realistička, prava. Činilo mi se da i kao gledalac učestvujem u svakom pozorišnoj sceni“, objašnjava Riki zašto je izdvojio baš ovu predstavu.

  1. Predstava ,,Ruženje naroda u dva dela,, po tekstu Slobodana Selinića, u režiji  Branislava Mićunovića. U ovom komadu igrali su Miloš Miša Žutić, Ratomir Vasiljević, Radoman Kontić i mnogi drugi.

A zašto baš ova predstava. Zato..

„Što je korišćena cela pozorinica po dubini. Džip je bio na sceni. Predstava je bila surova, a glumačka igra toliko stvarna. Te godine je bila pobednik mnnogih festivala“,

  1. Predstava ,,Otac na službenom putu“Abdulaha Sidrana, u režiji Jovice Pavića.

U predstavi su igrali glumci  Desimir Stanojević, Divna Antić, Vesna Josipović

  1. Predstava ,,Galeb“, na Čehovljev tekst, u režiji Branka Stavreva. U ovoj predstavi igrali su legendarna Mima Kurić, Ivana Nedović, Živko Vukojević i mnogi drugi.

Ovo je šest pozorišnih komada po Rikijevom izboru, mada kaže da je bilo mnogo odličnih, kao što su „Spasilac“, „Mrešćenje šarana“, „Koštana“, „Spaseni“.

Kada je nastupila era mjuzikla, koje je u Niš doneo Desko Stanojević, nastala su dva velika naslova u njegovoj režiji, ,Violinista na krovu“ i ,,Cigani lete u nebo“.

Riki pominje i dva pozorišna komada koji su rađeni po njegovim tekstovima, ,,Tamni vilajet“ i ,,Seme“ . Prvi je režirao Dejan Krstović, drugi je sam režirao.

„Ovo je samo delić onoga što ja pamtim i čega sam u trenu mogao da se setim. Nažalost pozorišna predstava je kao mehur od sapunice, traje samo jedan delić u vremenu i prostoru. Kad se zavesa spusti, a predstava skine sa rerpertoara, ostaje zabeležena samo u sećanju publike i protagonista“, zaključuje  glumac koga niška publika poštuje i voli.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com