DruštvoRegion

Ministar Nedimović posetio domaćinstvo Stamenković u Dešilovu kod Merošine

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u društvu načelnice Nišavskog upravnog okruga Dragane Sotirovski i predsednika opštine Merošina Saše Jovanovića, posetio je domaćinstvo Milana Stamenkovića iz Dešilova, mladog poljoprivrednika, koji je na konkursu za mlade, dobio sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i uzgoja krava rase simentalac. Tom prilikom najavio i nova ulaganja u merošinsku opštinu.

Domaćinstvo Stamenkovića obrađuje 56 hektara zemlje i ima farmu sa 40 grla krava, koje daju 330 litara mleka dnevno.

Milan Stamenković mladi poljoprivrednik iz Dešilova kod Merošine, foto Merošinske Vesti

Milan Stamenković ističe da mu je od velike koristi bila subvencija Ministarstva poljoprivrede kako bi unapredio proizvodnju mleka i nabavku krava.

Od Ministarstva poljoprivrede sam dobio podsticajna sredstva u iznosu od milion i 136 hiljada dinara, s tim što smo i mi doplatili 500 hiljada. Od tih sredstava kupili smo pet priplodnih junica. Trenutno u našim objektima imamo 40 priplodnih grla, 8 steonih junica i 11 krava koje muzemo. Naša dnevna proizvodnja je 330 litara mleka, a očekujemo povećanje za nekih 200 ili 250 litara“-kaže Milan za Merošinske Vesti.

Milan je kako kaže, za subvenciju saznao je na sajtu Ministarstva poljoprivrede koji redovno prati. Prvi je konkurisao i prvi je koji je dobio novac.

Trudimo se da naše stočarstvo unapredimo koliko je moguće. Cilj nam je da unapređenjem proizvodnje omogućimo moj i bratovljev opstanak i ostanak na selu“- ističe dvadesetogodišnji Milan.

Ovaj mladi poljoprivredni proizvođač dokaz je da se uz malo ličnog angažovanja, informisanosti i interneta može doći do značajnih sredstava za pokretanje sopstvene proizvodnje i obezbeđivanje egzistencije za sebe i svoju porodicu na selu.

Ministar poljoprivrede posetio je i Nišavski upravni okrug. Razgovarao načelnicom Draganom Sotirovski i predstavnicima lokalnih samouprava, Sekretarijata za poljoprivredu grada Niša, Udruženja pčelara kao i predstavnici Udruženja voćara, vinogradara i vlasnika mesara i mlekara i tom prilikom najavio ozbiljna ulaganja u našu opštinu Merošina.

Ministar Nedimović najavio je investiciju u preduzeće “Voćar”, čiji je stečajni postupak završen i spremno je za ulaganja. Ta investicija omogućila bi bolji plasman i stabilnu cenu višnje koja predstavlja strateški proizvod opštine Merošina.

Ono što je tražio ministar od nas je da objekat, odnosno hladnjaču, legalizujemo, jer želi da dovede investitora iz Mađarske koji hoće da uloži novac u preradu voća, a da mi uložimo u infrastrukturu i obezbedimo kooperante“-kaže predsednik opštine Merošina Saša Jovanović.

Osim najave investicija i subvencija koje daje Ministarstvo poljoprivrede, dogovorena su i uređenja rečnih korita, pre svega Južne Morave i Toplice ali i njihovih pritoka koje se nalaze na teritoriji Merošine, a podložne su izlivanju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com