Kultura

Milošević: Filmski susreti su od samog početka bili više od festivala, oni su porodica

U SUSRET VELIKOM JUBILEJU – vratićemo stari sjaj 59. Festival glumačkih ostvarenja igranog filmu u Nišu

Andrija Milošević, kao umetnički direktor Filmskih susreta u Nišu, o 59. izdanju Festivala koji je kaže ne samo najstariji festival dugometražnog igranog filma u Srbiji, već i jedini festival koji je posvećen onima koji su srce i duša filma – glumcima.

„Priznajem da osećam i dozu treme u ulozi umetničkog direktora, jer je ovo za sve moje kolege glumce važan i posebno drag festival, baš zbog velike tradicije koju ima i svih tih velikih imena koja su tu bila“, kazao je MIlošević.

On dodaje da je posle Pulskog, niški najstariji festival dugometražnog igranog filma u regionu.

U susret velikom jubileju od 60 godina želja je svih da festival u Nišu ponovo zablista punim sjajem.

„U tome će nam podršku pružiti i moje brojne kolege, koje će na ovogodišnje izdanje doći u velikom broju. To je dokaz da je ovaj festival i dalje živ i važan za sve nas i da je to mesto gde se glumci osećaju kao kod kuće“, rekao je on.

Niški Filmski susreti su od samog početka bili više od festivala, oni su porodica, potvrđuje umetnički direktor.

„To je mesto gde se glumci okupljaju, razmenjuju iskustva, inspirišu međusobno, pokreću nove projekte. Sve ono što se događalo na ovom festivalu, sve nagrade i priznanja, anegdote, sve emocije koje su ovde podeljene, zapravo su odraz života glumaca i svega što taj život prati, sa usponima i padovima, radostima i tugom“.

Program ovogodišnjih susreta je bogat i raznovrstan, sa 12 filmova različitih žanrova u takmičarskom programu i brojnim pratećim događajima. Pored glumaca iz Srbije, tu će biti i glumci iz regiona, Francuske i drugih delova sveta, kao i brojni filmski autori i producenti.

„Ovo je mesto gde se slavi film, ali i gde se slavi život. Zato vas sve pozivam da nam se pridružite i da zajedno proslavimo još jedne niške Filmske susrete. Želim da ovaj festival, vođen ljubavlju prema glumi i filmu, postane još jači i značajniji u budućnosti. I duboko verujem da će tako i biti”, istakao je MIlošević.

59. Festival Filmski susreti Niš

U subotu, 24. avgusta, na Letnoj pozornici u Niškoj tvrđavi počinju 59. Filmski susreti, festival glumačkih ostvarenja, najstariji filmski festival u Srbiji i jedan od najstarijih u regionu.

Ovogodišnje izdanje festivala, koji traje do 30. avgusta, okupiće brojne glumce i filmske stvaraoce, sa glavnim takmičarskim programom koji čine 12 domaćih filmova. Glumci iz tih filmova pokloniće se u toku sedam dana festivala niškoj publici. Festival otvara „Za danas toliko“ Marka Đorđevića, a zatim slede filmovi Nedelja, Čuvari formule, Poslednji strelac, Megdan: između vode i vatre, 78 dana, Heroji Halijarda, Sunce mamino, Ruski konzul i Živi i zdravi, dok će poslednje večeri biti prikazani filmovi Jorgovani i Radnička klasa ide u pakao.

Prve večeri Festivala Nagrada „Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu biće dodeljena Svetozaru Cvetkoviću.

Osim Cvetkoviću, Nagrada „Pavle Vuisić” biće posthumno dodeljena i Žarku Lauševiću, kojem će biti posvećen i okrugli sto u okviru pratećeg programa Filmskih susreta.

Bogat prateći program uključuje prezentacije knjiga, razgovore sa glumcima, izložbe, kao i projekciju dokumentarnog filma Maksa − od šibicara do kralja, posvećenog tragično stadalom glumcu Draganu Maksimoviću. Premijereno će biti prikazan i dokumentarni film o prošlogodišnjoj dobitnici Nagrade „Pavle Vuisić” Mirjani Karanović reditelja Darka Lungulova.

Poslednje festivalske večeri biće dodeljene zvanične nagrade festivala i prikazana dva gostujuća filma − kratki film Andreja Šepetkovskog Služba, sa Vesnom Trivalić u glavnoj ulozi i dokumentarni film Izvan vremena – Bilja Krstić u režiji Branke Bešević Gajić, niške City Grupe.

Detalje o ovogodišnjim 59. Filmskim susretima u Nišu možete pratiti na: FACEBOOK + INSTAGRAM

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com