Društvo

MILICA BUGARIN O UDRUŽENJU “PORODIČNA FILHARMONIJA”

Mlade mame se često sreću sa problemima, koji je pravi način vaspitanja, kako da postupe sa svojim detetom, da li će pogrešiti ili neće ako postupe ovako ili onako, šta vreba  njihovu decu u društvu, koji su problemi školske dece. Kako da prepoznaju  čudno ponašenje dece i reaguju u tom slučaju. Osnovni problem koji ih prati u prvim denima materinstva je da li dobro postupaju sa svojim bebom, šta je ispravno ili nije, kako da postanu dobri roditelji i kako da na dobar način odgajaju svoju decu.

Često je teško naći odgovore na sva ova pitanja. Pred sličnim problemom se u jednom trenutku našla i Milica Bugarin, Nišlijka, profesor književnosti, mama troje dece. Tragajući za pravim odgovorima ona je shvatila da mogu da joj pomognu mlade mame savojim iskustvom.

To je bio početak, ali se na taj način rodilo prvo Ćaskalište za mame iz Niša na fejsbuku, a potom, pre dve godine i Udruženje “Porodična filharmonija”. Celu priču pokrenule su Milica Bugarin,  Marija Jović i Marija Cvetković.

“Do rađanja Udruženja “Porodična fiharmonija” došlo je nekako spontano, mada su se uslovi  stvarali nekoliko godina unazad”, kaže Milica Bugarin. “Počela sam kao majka koja se, ne tako mlada, prvi put porodila, u 33 godini, da razmišljam o tome kako ja sada, sa toliko životnog iskustva, ništa ne znam  o majčinstvu, roditeljstvu. Počela sam da tragam za odgovorima na raznim mestima, da se raspitujem šta i kako da uradim da bi moje roditeljstvo bilo što uspešnije, da bih ja bila  bolji roditelj”, kaže Milica.

Shvatila je da mora da krene od neke tačke, pa se prvo uključila u akciju Podrška dojenju koja traje i danas, u međuvremenu je postala dula, podrška majkama na porađaju, ali je stalno imala na umu da celu ovu priču treba da se podigne na jedan viši nivo i da je potrebno napraviti udruženje.

“Počela sam da tragam za mamama koje su slične meni i moram da priznam da  nije bilo lako. Otvorila sam grupu na fejsbuku Ćaskalište za mame iz Niša i onda sam počela da tragam za  mamama koje razmišljaju na sličan način kao  ja. Kontaktirala sam par mama  i nas  tri,  Marija Jović,  Marija  Cvetković i ja pokrećemo Udruženje “Porodična filharmonija”. Onda su počele da nam se  priključuju i ostale mame, a posebno nas raduje to što među njima ima i stručnjaka u pojedinim oblastima, psihologa, pedagoga, logopeda, koji žele da rade sa nama.  To mi je drago jer posle dve godine postojanja, u aprilu slavimo drugi rođendan, to je uspeh, a i vidimo da se naš  rad isplati jer nas društvo u kome radimo i pokrećemo svest na bolje, prepoznaje”.

Osnovni cilj  Udruženja je menjanje svesti ljudi, potreba da se mame povežu  da zajedno rade na tome da  detinjstvo deci bude i lepše i lakše,  a njihov osnovni moto je “ako je mama srećna i beba je srećna”.

“Ideja nam je bila da mame ne traže odgovore  za svoje nedoumice svuda, već da ih dobiju iz iskustva drugih mama u našem Ćaskalištu, grupi koja sada broji preko 10.000 članica, da vidimo šta je to što škripi, šta to boli mame, šta ih uznemirava. Onda se bavimo tim pitanjima i trudimo se da svoje aktivnosti prilagodimo mama iz Niša i okoline”, kaže Milica i dodaje:

“Pratimo sve ono što plaši mame i porodicu generalno. Prateći to stvorile smo psihološke  radionice koje prate rani razvoj deteta, pa i dalje do 18 godine. Počiće  sa radom i onlajn logopedsko savetovalište. Za to nam se prijavila sama jedna mama koja je logoped. Pokretanje ovakve radionice je preko potrebno jer je sve više dece sa poremaćajem u govoru. Deca sve više vremena provode ispred malih ekrana, gledaju crtane filmove od ranog doba, posle toga  uzmu mobilne telefone. Roditeljima je lakše  da nešto urade misliće da su deca mirna, a ustvari svašta se dešava i na tom planu. Pokušavamo da obučimo roditelje kako da postupaju i u takvim situacijama, kako da se povežu sa svojom decom. Osećam da smo se mnogo udaljili jedni od drugih i potrebno nam je povezivanje sa decom jer je to jedan od uslova da porodica ponovo zaživi  kao najvažnija ćelija društva”.

Osećati harmoniju u svojoj porodici je poruka ovog Udruženja. Ako je porodica jaka i društvo je jako i može da se suprostavi  svemu što mu ne godi. Tako se stvaraju i pojedinci koji mogu da menjaju svest i svet praveći bolje mesto za sebe i svoju decu.

Udruženje je postalo prepoznatljivo i po mnogobrojnim akcijama koje organizuje.

“Akcije pažljivo  biramo. U 2017.godini, čim smo otvorile Udruženje, imale smo 13 akcija, u 2018. godini 12.  U sve što radimo ulazimo srčano.Ono što bi smo  izdvojile je akcija prikupljanja benkica za niško porodilište i tu se zaista mnogo mama odazvalo. Kada smo sve na kraju sakupile to je ispalo, u novčanoj vrednosti, oko 228.000 dinara. To nije malo, ali smo  obnovile benkice u porodilištu jer sve mame vole da im bebe budu u lepim benkicama kada se rode”, kaže Milica.

Dodaje da im je važna i akcija podrška dojenju na javnim mestima sa kojom su pečele pre nekih šest godina.

“Šest godina već radimo na tome da se mame ne osećaju neprijatno i glupo da doje bebe na javnom mestu i čini mi se da dosta uspevamo u tome. Važno nam je da se vratimo tom prirodnom roditeljstvu. Da se mame ne plaše, da se osećaju slobodno. Stav mama je da je svaka klupa klupa za dojenje. Svako mesto je mesto za dojenje. Da se u tome oseća prijatno jer joj je važno da svoje dete do šestog meseca hrani svojim mlekom”.

Na radionicama koje Udruženje organizuje rado dolaze, ne samo mame, već i tate.

“Učimo mlade roditelji da pronađu vreme i za sebe. Da prihvate pomoć baka i deka u čuvanju dece, kuma, tetaka.  Imam utisak da su se porodice nekako kapsulirale i da se sve svelo na mame i na tate. Deca treba da provode više vremena  sa bakama i dekama, sa ujacima i tetkama, da imaju i druge modele ponašanja, a ne da budu samo mame i tate”.

Udruženje daje veliku  podršku i roditeljima sa decom sa retkim bolestima jer članice udruženja smatraju da im nije dato puno podrške u društvu. Trude se da budu podrška svim roditeljima. Ukazivanju i na društvene probleme.

„Značajno je bilo i predavanje o ponašanju dece na internetu, koje smo organizovali u saradnji sa Fondacijom Tijana Jurić. Bilo je nekoliko predavanja u osnovnim školama i zadovoljni smo kako je sve prošlo i koliko smo svi naučili“, kaže Milica. “Bavimo se i prevencijom  raka grlića materice, organizacijom predavanja o retkim bolestima, organizovanjem radionica za decu koje predlažu načine da se mališani zabave kod kuće, bez igračaka”, zaključuje Milica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com