Kultura

MEŠOVITI HOR „UČITELJSKA LIRA“ BELEŽI SVE VIŠE NASTUPA : Od međunarodnih festivala do NIMUS-a

Mešoviti hor „Učiteljska lira“ ove godine beleži sve veći broj nastupa, a nedavno su se vratili sa 15. Smotre horova Vojvodine koja je održana u Temerinu zabeleživi još jedan više nego uspešan nastup u konkurenciji 16 horova iz Srbije.

Prema rečima Rade Lazarević, rukovodioca Hora „Učiteljska lira“, poziv da učestvuju na ovoj Smotri za njih je samo još jedno novo iskustvo, a od dragocenog značaja bila je i razmena iskustva sa rukovodiocima drugih horova. Članove hora uskoro očekuje i nastup na Međunarodnom festivalu horova na Krfu povodom sto godina od proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svetskog rata, a potom i nastup na NIMUS-u čime se oni izizetno ponose.

„Nastup u Vojvodini je došao odmah iza nastupa u Makedoniji gde smo učestvovali na Međunarodnom festivalu horova u Kumanovu“, kaže Rada Lazarević. „Na Smotri horova u Vojvodini predstavili smo se sa nekoliko pesama iz našeg repertora koje su ostavile dubok utisak na publiku, ali i ostale učesnike Smotre. Izveli smo kompozicije Ljubila sam crno oko, potom Sve dok je tvoga blagog oka i na kraju Nema više starog Niša, dok je rezervna pesma bila Ječam žela. Hor je nastupio vođen dirigentskom palicom profesora muzike Branislava Pešića, a nakon nastupa nagrađani smo burnim aplauzom“.

Nisu izostale ni pohvale, a posebno su bile važne one izrečene od muzički kompetentnih ljudi koji su pevanje niškog hora ocenili visokom ocenom.

„Vratili smo se u Niš sa puno pozitivnih utisaka, ali nam je mnogo važnije od toga bilo novo iskustvo koje uvek bude drugačije posle svakog novog nastupa“, dodaje Rada Lazarević. „Odposebnog značaja je bila razmena prektičnih iskustava u radu hora što može značajno da utiče na to današi budući nastupi budu još kvalitetniji“.

Kada se radi o budućim nastupima neki od njih su već zakazani.

„Već za dva dana, od 12.do 16.oktobra Hor „Učiteljska lira“ učestvovaće na još jedan Međunarodni festival horova koji se održava na Krfu u Agios Mateosu, a povod je sto godina od proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svetskog rata“, dodaje naša sagovornica. „Nakon povratka sa Krfa očekuje nas nekoliko koncerata u Nišu, a jedan je i povodom Dana vojnih penzionera Srbije. Ono što nas posebno čini ponosnim kao članove ovog hora to je poziv da učestvujemo na NIMUS-u, 5.novembra. Za nas je to velika čast ali verujem da smo to zaslužili posle 22 godine rada i preko 300 do sada održanih koncerata“.

Rada Lazarević dodaje da se članovi Hora „Učiteljska lira“ ozbiljno pripremaju za sve ove koncerte i nastupe i dodaje da uveliko pripremaju i koncert koji će održati u Nišu, a u čast Jovice Gavrilovića, kompozitora i njihovog saradnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com