Društvo

Medijskim alatkama do jasne informacije

Medijski istraživački centar iz Niša odlučio je da pomogne nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine da postanu vidljivije u društvu, da se čuje za njihov glas a da javnost na pravi način bude upoznata sa njihovom delatnošću.

Kako to učiniti bilo je osnovno pitanje na koje su tražili odgovor, a novinari MIC-a su im pomogli u tome. Kroz radionice pod nazivom “Sa više znanja do više uticaja”, učili su ekološke aktiviste šta je važno da kažu medijima ali na koji način da to učine da bi bilo zanimljivo medijima i oni obratili pažnju na to.

“Svima je najinteresantnija fotografija, jer svi vole da fotkaju. Juče smo radili novinarstvo. I onda su shvatili da sve što su do sada znali u pisanju kada se obraćaju medijima, potpuno pogrešno. Jer oni krenu od mnogo informacija koje su njima veoma važne, a u stvari u novinarskom tekstu su one možda najmanje bitne”, kaže Jelena Đukić Pejić, novinarka Medijskog istraživačkog centra.

Ona dodaje da su na ideju da se bave kroz projeket ovim problemom došli jer ekologija čini trećinu svih propisa i reformi koje će Srbija morati da napravi pri pristpanju EU. Kako su NVO su one koje upućuju i ukazuju na probleme sa kojima se naše društvo suočava. Aktivnosti nevladinog sektora kroz medije podižu svest i građana i političara.

“Poenta je bila da njima pomognemo da lakše komuniciraju sa medijima, a da medijima bude lakše da objave tekst jer i oni su prebukirani poslom pa im ovo dođe kao neka vrsta olakšice. Učili su da rade i video, da naprave dobre kadrove i sve to sklope u jednu lepu priču”, kaže Jelena Đukić Pejić.

Dušan Stojanović iz Zoo Planeta i njegovi aktivisti su bili polaznici, između ostalih, ovih predavanja.

“Meni je drago da je organizovan ovakav tip seminara zato što je to jako značajno i bitno. Konkretno za našu organizaciju i naše mlade volontere. Mi imamo specifične aktivnosti. Kada je u pitanju zbrinjavanje životinja, mi ne možemo da čekamo medije da dođu na lokaciju kada je nešto baš urgentno. I od velikog je značaja da volonteri znaju na koji način da zabeleže tu situaciju na terenu. I da možemo da napišemo jedan izveštaj, kratku priču koja će mnogo značiti medijima kada je u pitanju objavljivanje tih aktivnosti”, objašnjava Dušan Stojanović.

Projekat “Sa više znanja do više uticaja” , jedan je od ukupno 22, koje je finansijski podržao Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Niša.

Ivana Krstić, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine

“Prošle godine izdvojili smo, u odnosu na prethodne godine, značajna sredstva, kada je u pitanju NVO sektor. To je 4 miliona dinara. Ono što je dobro i što je pozitivno, za 2020. godinu, kroz budžet, ta sredstva smo uvećali još više. I ja se nadam da će nevladin sektor biti još aktivniji i imaće više ideja i projekata”, kaže Ivana Krstić, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Niša.

Tome bi trebalo da doprinese i eko taksa koja će omogućiti da Grad svake godine izdvaja sve više sredstava kako za nevladin sektor, tako i za druge ekološke programe i projekte.

“Srbija je još u procesu pregovaranja za ulazak u EU i to čuveno poglavlje 27 će verovatno doći na kraju. Jer će Srbija morati da izdvoji velika sredstva zbog ogromnih ulaganja koja su neophodna u sektoru zaštite životne sredine”, kazala je Ivana Krstić. Ona je dodala da je ekologija jako bitna jer mi nemamo drugu planetu sa kojom bi smo zamenili ovu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com