Društvo

Manifestacijom “Praznik hemije” obeležena Međunarodna godina periodnog sistema

U ponedeljak 18.03.2019. u Regionalnom centru je otvorena Manifestacija Praznik hemije. Skup je pozdravila i Praznik hemije otvorila direktor ustanove, Danijela Marković. Usledilo je predavanje dr Aleksandra Bojića, redovnog profesora PMF-a Niš, sa temom „Specifične karakteristike vode i njen sastav”. Predavanju je prisustvovalo 27 nastavnika i 40 učenika niških škola.

U utorak 19.03.2019. su nastavljene aktivnosti povodom Praznika hemije. Održana je predstava “Promenada kroz Periodni sistem elemenata”, koju su pripremili i realizovali učenici i nastavnici Prve niške gimnazije „Stevan Sremac”. Velika sala Regionalnog centra bila je mala da primi sve zainteresovane.

U uvodnom delu je, uz ruske pesme u izvođenju hora učenika gimnazije “Stevan Sremac”, predstavljen Mendeljejev i njegov rad. U nastavku je usledilo upoznavanje sa elementima I, II, VII grupe i ostalim najvažnijim elementima ostalih grupa PSE, kroz scenski nastup učenika III razreda ove Gimnazije.

U okviru trećeg dana Praznika hemije u Regionalnom centru organizovan je dan kada se u dogodila hemija. Kroz Centar je prošlo preko 400 učenika iz niških osnovnih i srednjih škola. Prisustvovali su radionicama koje su za njih pripremili i izveli drugovi iz osnovnih škola “Branko Miljković”, “Stefan Nemanja”, “Vožd Karađorđe”, “Sreten Mladenović Mika” i “Đura Jakšić” iz Jelašnice, srednjih stručnih škola Prehrambeno hemijske, Trgovinske, Pravno poslovne, Elektrotehničke i gimnazija “9. maj”, “Svetozar Marković” i “Bora Stanković”.

U pripremi i realizaciji radionica svesrdno su učestvovali i nastavnici pomenutih škola, koji su ujedno i članovi udruženja “Aktiv hemije – Molekul”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com