MerošinaRegion

Manastirski pčelinjak podno Malog Jastepca – selo Kovanluk

Do pedesetih godina prošlog veka, Kovanluk je bio u sastavu Krajkovca. Kovanluk se nalazi na 7km severozapadno od opštinskog centra Merošina.

Ime ovog sela potiče sa kraja XVII veka kada su se ovde gajili sokolovi, pčele, ribe, lovački psi za srpsku vlastelu, a kasnije i za turske age, begove i spahije. Reč „kovanluk“ označava „pčelinjak“. Takav jedan pčelinjak bio je vlasništvo manastira Sv. Jovana kod Krajkovca. Gajenje pčela bila je obaveza stanovništva srpskih krajeva nametnuta od turskih gospodara.

Kada su Turci upali u ove naše krajeve, begovi i age su razgrabile manastirska imanja, a pčelinjak nisu uništili već su ga koristili za svoje potrebe. Tu je bilo i nekoliko porodica koje su brinule o pčelinjaku. Kasnije je na ovom mestu formirano srpsko naselje Kovanluk, po istoimenoj turskoj reči.

Osim kamenog brušenog čekića, probušenog kroz sredinu, na prostoru Kovanluka pronalaženi su različiti predmeti iz daleke prošlosti. Tako je na mestu „Jedinova njiva“ iskopavana cigla iz nekih davnih građevina, a kod „Janaćkovog kladenca“ pronađeni su ostaci neke crkve iz nepoznatog vremena.

Selo nema crkvu, a sveto mesto su tri velika hrasta.

Prema popisu iz 2002. godine, u selo je živelo 266 stanovnika koji su se bavili pretežno voćarstvom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com