Društvo

Mališani sa oštećenim sluhom odmerili snage na šahovskom turniru na Tvrđavskoj pijaci

Jedanaestoro mališana, mahom oštećenog sluha, nadmetalo se na šahovskom turniru u neobičnom ambijentu, među tezgama sa voćem i povrćem na Tvrđavskoj pijaci. Humanitarni turnir u organizaciji Udruženja gluvih i nagluvih ,,Nais“ i škole šaha Dečijeg centra i JKP Tržnice, jedinstven zbog neobičnog mesta održavanja privukao je veliku pažnju i pozitivne reakcije prolaznika koji su se u utorak ujutro našli na pijaci.

Trener šahovskog kluba gluvih i nagluvih Dragan Živić kaže da je ovakav festival jedinstven u Srbiji i da je dobro da ustanove poput Tržnice na ovaj način daju podršku dečijim udruženjima.

„Za 40 godina koliko radim, nisam imao sličan turnir. Šah je sport koji zaslužuje još veću pažnju Grada i države. Danas je ovde jako lepo i jako interesantno, deca su oduševljena“, kaže Živić.

U konkurenciji od 11 takmičarima, prvo mesto pripalo je Dušanu Petroviću. Drugo mesto osvojio je Filip Zdravković, a treći po uspehu bio je Lazar Veljković. U Ženskoj konkurenciji najbolja je bila Vanja Veljković.

Direktor JKP „Tržnica“ Radovan Milojević kaže da mu je izuzetna čast da se ovaj turnir održao baš na pijaci, koja svima treba da bude kao „druga kuća“, i što je bio u prilici da podrži talentovane mališane poput ovih.

„Došli smo na ideju da podržimo klub i da za njih napravimo jedan šahovski turnir na pijaci, da podržimo decu koja su izuzetno talentovana u šahu, ali i da pokažemo da pijaca nije samo mesto gde se trguje i kupuje nego je to kulturološko i sociološko mesto. Ima jedna priča ako hoćete da upoznate neki grad, prvo posetite pijacu“, kaže Milojević.

Na turniru je učestvovalo jedanaestoro dece, mahom oštećenog sluha, uzrasta od 5 do 15 godina, a njima su podeljene diplome i pehari.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com