Društvo

Mala škola lekovitog bilja za osnovce

Učenici osnovnih škola i Gimnazije ‚‚Svetozar Marković” koje se nalaze na teritoriji Gradske opštine Palilula i ove godine su učestvovali u projektu Planinarskog društva Jelašnička klisura ‚‚Mala škola lekovitog bilja i kreativna aktivnost učenika” koji finansira pomenuta gradska opština.

Projekat je realizovan početkom oktobra, a zbog epidemiološke situacije ovog puta su izostali izleti u Jelašničkoj i Sićevačkoj klisuri gde su učenici na licu mesta učili da prepoznaju lekovito bilje ali su se upoznavali i sa načinom njegove primene u čemu su im pomagali članovi Planinarskog društva Jelašnička klisura i nastavnici iz njihovih škola.

‚‚Umesto da deca budu na licu mesta ove godine su radila crteže lekovih biljaka iz pomoć svojih profesora likovne kulture i biologije i do sada je urađeno oko 90 crteža, ali očekujemo ih još” – kaže Ljubiša Stojanović, predsednik Planinarskog društva Jelašnička klisura. ‚‚Crajući oni su i učili o lekovitom bilju, jer ako znaju da ga nacrtaju znaće i da ga prepoznaju. Uz to su učili i o tome kada se i kako koja lekovita biljka primenjuje, te koje su to lekovite biljke karaktersitične za našu okolinu.”

Ono što celu akciju čini zanimljivom je podatak da crteži neće završiti pokriveni prašinom. Prema rečima Ljubisava Stojanovića, naći će su kao ilustracija knjige ‚‚Hvalospev bilju” čiji je autor Marija Marković, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

‚‚Knjiga predstavlja zbirku pesama koje su posvećene biljkama, a crteži dece će biti ilustracija za pesme i biljku o kojoj stihovi govore” – kaže Ljubisav Stojanović.‚‚Kada se knjiga pojavi iz štampe naći će se u školskim bibliotekima.”

Članovi Planinarskog društva Jelašnička klisura godinama unazad edukuju osnovce i srednjoškolce i lekovitom bilju organizujući izlete do Sićevačke i Jelašničke klisure. Decu podučavaju  zdravoj ishrani, zdravim stilovima života, a prošle godine je u njihovim akcijama učestvovalo preko 1.300 učenika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com