Društvo

Makedonci u Nišu obeležili Ilindan (FOTO)

Uz prisustvo mnogobrojinh zvanica, društvo koje okuplja Makedonce u Nišu, “Vardar”, obeležilo je najveći makedonski praznik – Ilindan, koji se inače praznuje svakog 2. avgusta u godini. Svečanost je održana u prostorijama Gradske opštine Medijana, uz nezaobilazne makedonske specijalitete i nadaleko čuvene makedonske pesme.

Društvo Makedonaca “Vardar” u Nišu postoji već 16 godina i okuplja makedonsku nacionalnu manjinu. Po rečima predsednika društva, Blage Petruševskog, po poslednjem popisu iz 2011. godine u Nišu ima 827 Makedonaca, od tog broja 370 njih ima članstvo u “Vardaru”.

” I od tog broja, mogu da kažem da imamo oko 60 članova koji su veoma aktivni u našem udruženju”, kazao je Petruševski.

Njima su, povodom najvećeg makedonskog praznika, dodeljene i zahvalnice. Na svečanom obeležavanju Ilindana u Gradskoj opštini Medijana, prisustvovali su i predsednici Gradskih opština Pantelej, Bratimir Vasiljević i predsednik opštine Palilula, Aleksandar Ždrale sa saradnicima.

Zašto se slavi 2. avgust

Dva su važna istorijska datuma u bližoj prošlosti, koja su veoma značajna za makedonski narod i državu, a oba su se dogodila upravo 2. avgusta.

” U dugoj borbi makedonskog naroda da stvori svoju, nezavisnu državu, važan je 2. avgust 1903. godine kada je makedonski narod podigao oružani ustanak protiv Osmanlijskog carstva. Tada su oslobodili značajan deo teriororije kao i grad Kruševo, koje je proglašeno republikom, pod vođstvom Nikole Kareva”, objašnjava Petruševski.

Nažalost ovaj ustanak ubrzo je ugušen u krvi od strane brojnijeg i jačeg neprijatelja, pa je i pokušaj stvaranja nezavisne države Makedonaca propao.

2. avgusta 1944. godine u manastiru Svetog oca Prohora Pčinjskog održano je prvo zasedanje ASNOM-a na kome su donesene važne odluke za savremenu makedonsku državu.  Makedonija, po oslobeđenju, dobija ravnopravni status sa ostalim jugoslovenskim republikama u sklopu FNRJ,  makedonski jezikpostaje službeni jezik, a usvojena je deklaracija o ravnopravnosti svih naroda  narodnosti na tim prostorima.

Za septembarski referendum još uvek nema instrukacija

Da podsetimo, poslanička većina u Sobranju Makedonije u ponedeljak 30. jula u Skoplju, bez prisustva opozicije, sa 68 glasova „za“, (jednodomni parlament ima ukupno 120 poslanika) zakazala je 30. septembra održavanje referenduma za priključivanje države NATO i EU, prihvatanjem bilateralnog sporazuma sa Grčkom o promeni imena u Republika Severna Makedonija i strateškom partnerstvu sa južnim susedom.

Predsednik “Vardara”, Petruševski, za Niške vesti kaže da još uvek nisu dobili instrukcije da li će i Makedonci u Nišu glasati na ovom referendumu 30. septembra.

Da podsetimo, na referendumu 8. septembra 1991. godine, građani su izglasali nezavisnost tadašnje Socijalističke Republike Makedonije i odvajanje od Jugoslavije, a zbog spora sa Grčkom, Makedonija je dobila naziv BJRM ( Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija).

Zadnjeg dana septembra, takođe na referendumu, makedonski narod će odlučivati i o novom imenu sa kojim se saglasila i Grčka, a to je Severna Makedonija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com