Društvo

Lubenica, krastavac, lekovito bilje… Sve ovo raste u dvorištu jedne osnovne škole

Lubenice, dinje, paradajz, krastavac, boranija, čeri, kukuruz, rukola, peršun, ruzmarin, korijander, verovali ili ne, sve to raste u dvorištu jedne osnovne škole. O njoj brinu učenici škole uz pomoć zaposlenih, a školska bašta je dobila i sistem navodnjavanja kap po kap.

Ono na šta su posebno ponosi, jeste školski špajz koji se nalazi u holu škole u kom se tegle odlažu kada voće i povrće potpuno sazri.

Dušica Tričković, direktorka škole “Radoje Domanović” ističe da je školska bašta od posebnog značaja za učenike. Tu se spajaju biologija, geografija i hemija. Koordinator celog projekta je bibliotekarka Ana Stanković Mihajlović, a u rad sa učenicima uključene su i Jasmina Milić, učiteljica kao i Gordana Rako, profesorka biologije.

 „Poštovanje okoline počinje kod kuće, ali i u školi. Kad deca aktivno učestvuju u kreiranju školskog okruženja onda i više poštuju taj prostor. Sama bašta zahteva svakodnevnu negu, a svakodnevne obaveze podstiču učenike da razvijaju osećaj odgovornosti. Projektom je obuhvaćen i odnos prema prirodi i zaštiti životne okoline, zapravo vraćanju prirodi“, objašnjava direktorka Tričković.

Učenici pored brige o samim biljkama, uče sve o njiihovoj sadnji, poreklu, rodu i o načinu održavanja.

 „Bašta se nalazi u jednom delu dvorišta i sada je prepuna povrća. Tu su nam lubenice  i dinje koje ove godine deca prvi put uzgajaju. Uz njih je i nekoliko vrsta kukuruza. Posebnu pažnju poklanjamo začinskom bilju. Za rad u bašti zaduženi su učenici.  Kada voće i povrće sazri, učenici donose tegle i ostali materijal koji je potreban, rade svi zajedno, ali su zato sada svi ponosni na svoj mali špajz koji se nalazi u holu škole“, objašnjava direktorka.

Školska bašta je ograđena izaštićena od pasa i mačaka, a postoji čak i protvgradna mreža kojom se biljke štite od pojave grada.

Ono što je zanilmljivo, u bašti se održavaju i čajanke jer se u bašti uzgajaju i lekovita bilja.  Uz malo dobre volje, kreativnosti, vremena i pozitivne energije dvorište škole je oplemenjeno.

Učenici ove škoće će u septembru, malo posle početka nove školske godine biti domaćini vršnjacima iz Turske kako bi mogli razmeniti iskustva i  pored druženja naučili nešto novo o biljkama sa njihovog podeblja.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com