Stari Niš

Lična i stvaralačka zaostavština Stevana Sremca – Neprocenjivo KULTURNO BLAGO Niša

Izvanredno bogata i veoma raznovrsna kulturna, civilizacijska i stvaralačka zaostavština Stevana Sremca u salama i depoima niškog Narodnog muzeja predstavljaju dragulj u kulturnoj baštini Niša i pravi odraz neizmerne zaljubljenosti i odanosti velikog srpskog pisca prema Nišu, gradu koji ga je oduševljavao, razgaljivao i nadahnjavao i koji ga je pretpostavio i rodnoj Senti i prestonom Beogradu, što je ovim zaveštajnim gestom iskreno, ljudsi i uverljivo i iskazao.

U Narodnom muzeju u Nišu čuva se veći deo zaostavštine velikog srpskog pisca Stevana Sremca (1855-1906) i pregršt rukopisa Jovana Đorđevića, Sremčevog ujaka od kojih je formiran fond istoimene muzejske zbirke (zbirka Stevan Sremac).

Blacksheep.rs

Sremčeva zbirka sadrži 138 predmeta po Inventaru – različitih podvrsti – uključujući piščevu ličnu biblioteku sa 458 knjiga od kojih mnoge spadaju u retku i staru knjigu, sa izdanjima na više stranih jezika. Od dela predmeta uređena je u Muzeju (Spomen soba) koja predstavlja rekonstrukciju Sremčeve “niške sobe” sa svim stilskim odlikama građanskog enterijera sa kraja 19. i početka 20. veka, i sintetičkim prikazom života, rada i dela vezane za Sremčev jedanaestogodišnji boravak u Nišu kao profesor Gimnazije od 1879. do 1892. godine, kada je premešten u Beograd za profesora Treće beogradske gimnazije.

Pretezni deo piščeve zaostavštine Muzej je otkupio 1951. i 1952. godine od Sremčevog prijatelja i biografa, profesora i knjizevnika Milorada Pavlovića, zatim nekoliko predmeta 1961. i 1968. godine od njegove snahe Angeline Pavlović iz Beograda. Velika zasluga za otkup Sremčeve zaostavštine pripada izvrsnim muzejskim radnicima, Aleksandru Nenadoviću i Bori Gojkoviću, osnivačima Niškog muzeja (1933).

Muzejska zbirka Stevan Sremac sadrži originalnu rukopisnu zaostavštinu, autentični komadni nameštaj Sremčeve sobe, lične predmete, fotografije, papire privatnog karaktera i ličnu biblioteku, manji deo hartija Jovana Đorđevića, književnika i istoričara koje je Sremac čuvao posle njegove smrti 1900. godine.

Posle otkupa Sremčeve zaostavštine novembra meseca, krajem 1952. godine Muzej je priredio izložbu o Stevanu Sremcu u prostorijama Narodne biblioteke Niša u Obrenovićevoj ulici.

Izloženi su prvi put otkupljeni originalni rukopisi, radna soba, lični predmeti. Izložbu je tada posetilo 25.000 Nišlija (popis iz 1953. kaže da je tad u Nišu bilo 58.656 stanovnika, što pokazuje da je gotovo pola grada došlo da vidi prvu izložbu)

Veoma zapažena izložba Muzeja o Sremcu priređena je i 1980. godine pod nazivom “Stavan Sremac – građanin i pesnik starog Niša”. Autor je bio profesor Živorad Petrović, kustos Muzeja, a izložba je otvorena u Paviljonu u Tvrđavi.

6. novembra 2017. godine, izložba “Stevan Sremac: Književnik i akademik” bila je otvorena u Galeriji Sinagoga. Izložba je nastala u saradnji Narodnog muzeja i Ogranka SANU u Nišu, Autor izložbe i kataloga je viši kustos Narodnog muzeja Jovan Mladenović u saradnji sa stručnim timom Niškog muzeja.

Nastaviće se ….

Izvori:
Enciklopedija Niša: Gradina – Niš, 1995.god.
Narodni muzej Niš
Narodna biblioteka ” Stevan Sremac ”
Niški Vesnik

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com