Stari Niš

Lična i stvaralačka zaostavština Stevana Sremca – Neprocenjivo KULTURNO BLAGO Niša (2)

Izvanredno bogata i veoma raznovrsna kulturna, civilizacijska i stvaralačka zaostavština Stevana Sremca u salama i depoima niškog Narodnog muzeja predstavljaju dragulj u kulturnoj baštini Niša i pravi odraz neizmerne zaljubljenosti i odanosti velikog srpskog pisca prema Nišu, gradu koji ga je oduševljavao, razgaljivao i nadahnjavao i koji ga je pretpostavio i rodnoj Senti i prestonom Beogradu, što je ovim zaveštajnim gestom iskreno, ljudsi i uverljivo i iskazao.

Originalni rukopisi Stevana Sremca u Zbirci su u većini nepotpuni i fragmentarni, ali dobro očuvani i zaštićeni konzervatorskim tretmanom. Po istorijskom i kulturnom značaju predstavljaju izuzetno nacionalno blago.

Sremac je važio, po svedočenju njegovih biografa Pavla Popovića i Milorada Pavlovića, za čoveka velike načitanosti. Njegova lična biblioteka poklonjena je 1906. godine Niškoj biblioteci, a 1954. preneta je u Fond Narodnog muzeja u Nišu i sastavni je deo zbirke Stevan Sremac.

Biblioteka broji 458 knjiga od kojih je najveći broj na srpskom jeziku, a 245 na crkvenoslovenskom, nemačkom, mađarskom, francuskom, ruskom, češkom, latinskom i jedna na turskom jeziku. Dela stranih pisaca Sremac je čitao u originalu, jer je znao nemački, mađarski, francuski i ruski jezik. Engleske pisce je čitao preko nemačkog prevoda.

U biblioteci su najviše dela iz istoriografije, svetske i nacionalne književnosti, memoarska literatura, klasici, pedagoška štiva, lingvistika, geografija i iz prirodnih nauka. Pretežni deo bibliotičkog fonda pripada kategoriji retke i stare knjige.

Prema zaostavštine Sremca u Niškom Muzeju (po obimu najveće) različiti originalni rukopisi, prepiska i neki lični predmeti i fotografije čuvaju se i u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, Muzeju gada Beograda, Arhivu SANU, Matici srpskoj u Novom sadu, kao i u Muzeju u Senti …

Nastaviće se …

Izvori:
Enciklopedija Niša I
“Stevan Sremac i Niš”, Sarajevo, 1959
Stevan Sremac na Srpskom nasleđu
Narodna Biblioteka “Stevan Sremac”
Narodni muzej Niš
Niški vesnik

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com