Društvo

Ležeći bicikl Milančeta iz Niša

Nišlija Milanče Đurić konstruisao je ležeći bicikl koji, kako kaže, ide brže i mnogo je udobniji za dužu vožnju, preporučuje ga i starijim osobama, jer  sam položaj bicikla pruža bolji oslonac leđima.

“ Na ideju da napravim ovakav bicikl došao sam kada sam video jedan od njih u Nemačkoj, ovi bickli se u svetu proizvode još od 1960. godine i zovu se rekumbent. Ja ih pravim od starih delova koje isečem i odnesem majstoru da zavari. Napravio sam tri ovakva bicikla i par tricikala“, rekao je Đurić.

Đurić je jedan od prvih paraglajderista u Srbiji pa je tako, pre nego da se posveti bicklizmu, napravio i par paraglajdera u svojoj radionici.

„Sportom se bavim od kad znam za sebe, sada u ovim godinama mi najviše odgovara vožnja bickle, vozim svaki dan i na svom rekumbentu prelazim zavidnu kilometražu“, kazao je Đurić.

On dodaje, da kada prođe svojim „ležećim biciklom“ uvek primeti reakcije prolaznika.

„Reakcije su različite, nekome je smešno , neko je oduševljen, ali deci se uglavnom sviđa“, kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, ovaj bicikl ima 50 odsto manji vazdušni otpor što se manifestuje pri većim brzinama. Od klasičnog bicikla, pri dužim vožnjama dešava se da trnu ruke, u ovom položaju, jednostavno, koliko god da vozite, osećate se dobro kada siđete sa bicikla.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button