Ekonomija

Leoni otvorio pogon u Nišu, oko 7.000 gradjana dočekalo Vučića ispred fabrike

Nemačka kompanija Leoni, proizvodjač optičkih vlakana i kablova, danas je u Nišu otvorila novi pogon u kojem će biti zaposleno 2.200 radnika.

Pogon gde će se proizvoditi auto-kablovi je na oko 20.000 kvadrata, a u njega je uloženo oko 22 miliona evra. Država je pomogla otvaranje pogona otkupom zemljišta za izgradnju i isplatom subvencija Leoniju.

Otvaranju pogona u Nišu prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je država dosta učinila za Niš ono što nije ni za jedan drugi grad u Srbiji.

On je kazao da je za otvaranje pogona u Nišu država izdvojila 6,4 miliona evra, a Leoniju je ukupno, za pogone u Prokuplju, Doljevcu i Nišu isplaćeno 30,6 miliona evra.

“Da nismo dali taj novac ne bi nam niko ostao ni u Prokuplju, ni u Merošini, ni u Doljevcu, a malo ko i u Nišu”, rekao je Vučić i dodao da je za ostale fabrike u Nišu država izdvojila još “osam, devet, deset miliona evra”.

On je podsetio da Leoni u Srbiji trenutno upošljava 6.000 radnika, a zajedno sa pogonom koji će biti izgradjen u Kraljevu u toj nemačkoj kompaniji radiće ukupno 11.000 radnika.
Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je otvaranje novog pogona Leonija značajan dan za grad Niš.

“Za razliku od ranijeg perioda kada su se fabrike u Nišu zatvarale i prodavale u bescenje, ponovo otvaramo pogone u kojima se zapošljavaju ljudi, a medju njima su i mnogi visokoobrazovani ljudi koji su prethodnih godina odlazili u beli svet”, rekao je Bulatović.

On je istakao da će novi pogon Leonija za budžet grada Niša značiti direktnu korist od blizu stotinu miliona dinara od poreza na zarade.

Direktor kompanije “Leoni” za Srbiju Klemens Saks podsetio je da je ugovor o izgradnji fabrike u Nišu ta fabrika potpisala sa Vladom Srbije septembra 2016. godine.

Saks se zahvalio Vladi Srbije i gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću na podršci za otvaranje novog pogona.

Otvaranju pogona Leonija prethodilo je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića gradjanima ispred fabričkog kruga.

On je istakao da država radi na tome da Niš bude centar Balkana.

„Neki su pitali da li smem da dodjem u Niš. Da li Niša treba da se plaši onaj koji je tu doveo fabrike, napravio najmoderniji Klinički centar, izgradio puteve“, zapitao je Vučić.

Najavio je da će u avgustu ove godine u Nišu otvoriti pogon i poznati austrijski proizvodjač rasvete, Cumtobel.

Vučić je kazao da će država pomoći i radnicima propalih niških fabrika koji traže zaostale plate.

Skupu ispred pogona Leonija prisustvovalo je oko 7.000 gradjana Niša, al i drugih mesta u ovom delu Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button